Skip to main content

Impact Europees douaneproject ICS 2

  • 20/02/2020

De eerstvolgende jaren staan in het teken van de verdere digitalisering van het EU-importproces.

De implementatie van het Europese douaneproject ICS2 (Import Control System) zal een belangrijke impact hebben op het insturen van het ENS-bericht (summiere aangifte bij binnenbrengen) en de ATO (aangifte tijdelijke opslag). Aangezien er bovendien een nieuwe goederencomptabiliteit wordt gebouwd, zal dit ook een impact hebben op de vervolgaangiften bij invoer. 
De Europese Commissie heeft 1 maart 2024 vooropgesteld als deadline voor de digitalisering van de importstroom via de zeehavens. 
Dit alles betekent dat de Belgische douane haar IT-systemen, randprocessen en douaneprocedures in het licht van deze digitalisering volledig zal herzien. 
Gelet op het belang en de impact van deze ingrijpende wijzigingen, hebben Alfaport Voka en zijn leden het initiatief genomen om deze Europese implementatie samen met de douane uit te rollen. 
Hiervoor zal een specifieke werkgroep worden opgericht. Daarin wordt met alle stakeholders een businessprocesanalyse opgesteld om ICS2 zo efficiënt mogelijk te implementeren. 
Meer informatie over ICS2 vindt u in de presentatie van de Europese Commissie. 
 

Contactpersoon

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Proximus
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Gosselin
IMU - Sport Vlaanderen
IMU - Altez 0110
VZW_IMU_GROUPS
Ontdek onze vacatures!
Welt white paper