Skip to main content
  • Nieuws
  • Igepa wil 500 vrachtwagens van de weg halen via binnenvaart

Igepa wil 500 vrachtwagens van de weg halen via binnenvaart

  • 03/02/2020

Jaarlijks leveren ongeveer 4.000 vrachtwagens papier aan de Aalterse grootdistributeur Igepa. Het bedrijf wil 500 vrachtwagens van de weg halen door transport via waterwegen. Ondertussen meerde de eerste papierboot al aan in Aalter.

Elk jaar laat Igepa meer dan 10.000 ton papier leveren vanuit Portugal. Per containerschip worden de goederen verscheept naar de haven van Rotterdam, waarna vrachtwagens de lading overnemen. Aangezien ook Aalter over een kade beschikt kwam stilaan een andere oplossing in het vizier: de containerboot loodsen naar de haven van Antwerpen, en daar overschakelen op een binnenschip langs het kanaal Gent-Brugge tot in Aalter, op enkele hectometers van Igepa.

Een nieuwe maar verlieslatende supply chain organiseren heeft weinig zin, daarom ging Igepa samenzitten met de transportdeskundigen van De Vlaamse Waterweg, die nauwkeurige berekeningen voorlegden qua laadvermogen en beschikbare kades. Ook de expertise van Tieleman, de lokale kraanspecialist, werd ingeroepen. De grootste uitdaging was logistiek: het ritme van 2 vrachtwagens per dag vervangen door één superlading van 400 ton elke 2,5 weken. De beschikbaarheid van extra personeel, de ruimte in het magazijn, het vlotte overladen van het binnenschip naar de opleggers: allemaal vragen waarop antwoorden moesten worden gezocht.

Ondertussen meerde de eerste papierboot al aan, als test. Nauwkeurige nacalculatie qua timing, uitstoot, efficiëntie en kostprijs zal leren of dit transportsysteem economisch haalbaar is, en of de synergie met andere geïnteresseerden het plaatje nog interessanter kan maken. “Voor dit testproject bestaat alvast ook de nodige interesse van andere bedrijven en van Voka”, zegt Dirk Salens. “Aan de andere kant van het kanaal komt er bijvoorbeeld een industrieterrein bij, waar bedrijven watergebonden activiteiten kunnen ontplooien.”

Voka Oost-Vlaanderen is blij dat ze het idee rond de levering over het water hebben kunnen ondersteunen door Igepa en De Vlaamse Waterweg met elkaar in contact te brengen.

Groothandel in papier plant ook 2.500 nieuwe bomen in Aalter

IgepaBij Igepa zit duurzaamheid in de genen, zo blijkt. In november 2019 zette het samen met Natuurpunt mee zijn schouders onder ‘Paper is nature’, een lokale campagne waarbij 2.500 nieuwe bomen geplant worden in Aalter in het Ganzeveld, een Aalters natuurgebied van 44 ha. Salens: “Dat papierproductie leidt tot massale houtkap is een foute perceptie. Los van het feit dat de Europese bosoppervlakte jaar na jaar groeit, gebruikt de papierindustrie – naast gerecycleerde vezels – hoofdzakelijk bijproducten zoals uitdunningshout uit het bos en zaagafval van houtzagerijen als grondstof. De CO²- uitstoot daalde in de papierindustrie de laatste 30 jaar met 40% en ook het watergebruik werd met 56% fel gereduceerd. Ook het Europese recyclagepercentage van 72% voor gebruikt papier is behoorlijk indrukwekkend, zeker omdat papier 6 tot 7 maal hergebruikt kan worden.” 

 

Contactpersoon

Ann Vandamme

Communicatie - Ledenrelaties