Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Igepa Belux 45 jaar: Groothandel in sterke nichemarkten

Igepa Belux 45 jaar: Groothandel in sterke nichemarkten

 • 22/06/2022

Igepa Belux 45 jaar: Groothandel in sterke nichemarkten

Igepa Belux werd in 1977 opgericht als groothandel en distributeur van papier, karton en papiergerelateerde producten. In de loop der jaren toonde het bedrijf een grote wendbaarheid en proactiviteit op de voortdurend veranderde marktsituaties. En met succes: vandaag positioneert Igepa Belux zich als een groothandel in robuuste sectoren en kijkt het de toekomst met vertrouwen tegemoet.   

foto

logo

 

Managing director Dirk Salens: “Bij de oprichting focuste de onderneming zich op papier en karton die ze verkocht aan de grafische sector. Toentertijd onder de naam van Grepapier, maar al snel werd het overgenomen door een Duitse groep groothandelaars in papier en karton, die op hun beurt eigendom waren van Duitse families. Dit zorgde ervoor (en nu nog steeds) dat er doorheen het bedrijf een ondernemerswind waait met familiale kenmerken: een sterke internationale groep met veel autonomie en verantwoordelijkheid bij de nationale Igepa-bedrijven.”

Terra Cognita

Een eerste diversifiëring kwam er in de jaren 2005-2014, waarbij het bedrijf besloot het productengamma voor de grafische sector uit te breiden: naast papier en karton werden er ook software, machines en materialen zoals inkten en lijmen verdeeld en evolueerde Igepa naar een totaalleverancier voor de grafische sector.

Salens: “Binnen deze diversificatiegolf zijn we beginnen uitbreiden naar een nieuw soort printbedrijven: niet enkel de klassieke drukkers, maar ook bedrijven die actief zijn in de markt van visuele communicatie (bedrukken van panelen in aluminium, folies, zelfklevende materialen, …). 

Terra Incognita

Begin 2014 kwam de tweede diversificatiegolf, grotendeels gestuwd door de dalende drukkerijmarkt.

Salens: “De koers die we uitzetten was de volgende: enkel b2b en met producten die niet virtueel te vervangen waren. Dit bracht ons bij de sector van de verpakkingsproducten en van schoonmaak en hygiëne. Maar steeds geënt op onze eigen processen: het transport, de logistiek en de verkoop blijven in eigen handen. Dat is al 45 jaar het geval en die strategie blijft vandaag de dag nog steeds gelden.”
De beweegredenen om in de verpakkingsmarkt te duiken was de duidelijk groeiende e-commerceactiviteiten; deze van de schoonmaak- en hygiënesector werd ingegeven door het feit dat deze producten fysiek zullen blijven bestaan en waaraan de behoefte niet snel afneemt. Laat dit nu ook net de twee sectoren zijn die tijdens corona geboomd hebben …

Salens: “Die hype is ondertussen voorbij en zit nu op een stabiel niveau zodat we kunnen stellen dat onze oorspronkelijke sector, papier en karton, goed is voor 60 % van onze activiteiten en de overige sectoren 40 %.

Onze diversificatie was en blijft steeds geënt op eigen processen: het transport, de logistiek en de verkoop in eigen handen.”

Managing director Dirk Salens

Beloftevolle toekomst

Igepa Belux positioneert zich als een gediversifieerde groothandel in de nichemarkten grafische sector, visuele communicatie, verpakking, schoonmaak en hygiëne. Sinds de overname vorig jaar van het kunststofbedrijf  Seynhaeve Plastics, kreeg het bedrijf er een vijfde sector bij, namelijk de bouw en industrie.
Salens: “Onze toekomst draait rond een drieledige strategie: diversificatie, digitalisering en duurzaamheid. Het zal ons de wendbaarheid geven om minstens nog eens 45 succesvolle jaren te schrijven.”

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2022: 

 • 10 jaar: EDA BE Electrics, Somati Systems, Spendless
 • 15 jaar: Simply Grow, Villa Madonna
 • 20 jaar: Climapac, Syntra Midden-Vlaanderen
 • 25 jaar: J. Vande Moortel & Co Bedrijfsrevisoren
 • 30 jaar: Cegeka, psmlighting
 • 35 jaar: Cobofisk, Ilo Keukens & Interieur
 • 40 jaar:  Atkore -  Vergokan
 • 45 jaar: Igepa, Search & Selection
 • 60 jaar: SOLVA
 • 75 jaar: Publiganda
 • 190 jaar: Botha
 • 225 jaar: MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Viert jouw bedrijf in 2023 een jubileum? Laat het ons weten!

Meer info via https://www.voka.be/privacy
Gent Jazz

Artikel uit publicatie