Skip to main content
  • Nieuws
  • I4.0 Lab rond Industrie 4.0: Vertrek vanuit strategie, niet vanuit technologie

I4.0 Lab rond Industrie 4.0: Vertrek vanuit strategie, niet vanuit technologie

  • 28/03/2019

De voordelen van Industrie 4.0 zijn legio. Meer nog: de toepassing van I4.0 technologieën wordt een noodzaak voor West-Europese bedrijven om de wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden. Maar hoe zorgt u ervoor dat u deze technologieën op de meest praktische manier toepast, en met een maximale return on investment? We vroegen het aan Arne Bracke van Veltion. 

Arne Bracke, VeltionDe juiste volgorde: klantnoden > strategie > technologie
“Het grootste gevaar is dat mensen enthousiast zijn over een bepaalde technologie en die dan enigszins halsoverkop aanschaffen, waarna ze op zoek gaan naar een rendabele toepassing in hun bedrijf. Dat is de omgekeerde weg. De juiste weg is eerst bepalen wat je klanten nodig hebben en daar je productiestrategie op afstemmen. Bijvoorbeeld wanneer klanten meer maatwerk vragen, of meer kwaliteit of flexibiliteit willen. Bepaal eerst de noden die je klanten morgen zullen hebben, definieer dan je strategie en ga ten slotte op zoek naar de technologieën waarmee je die strategie kan realiseren. Er zijn schitterende technologieën op de markt, maar die zijn niet noodzakelijk de juiste oplossing voor jouw bedrijf.”

Betrek gebruikers van bij het begin
“Innovatie is verandering, en die moet worden gedragen door de gebruikers. Daarom is het belangrijk, als je nieuwe technologieën gaat implementeren, dat je je medewerkers van bij het begin aan boord hebt. R&D is niet los te zien van de werkvloer: laat de gebruikers meedenken. Alleen zo kom je tot toepassingen die gebaseerd zijn op de reële noden. Hierin is het ook belangrijk dat je een klimaat hebt in je bedrijf waarin veranderingen omarmd worden, waarin nieuwe werkwijzen echt een kans krijgen. Het is een feit dat er in de eerste fase meestal wat moeilijkheden optreden, het duurt even voor de kinderziekten eruit zijn en de voordelen duidelijk worden. Als je medewerkers veranderingen zien als een opportuniteit, als ze dit leuk vinden, verloopt de transitie vlotter.”

Begin klein
“De beste manier om te starten, is een pilootafdeling te zoeken waar de mensen enthousiast zijn om dit te proberen én waar je verwacht dat het effect groot zal zijn. Door met een kleine afdeling of een klein deel van je proces te beginnen, kan je al een deel van de kinderziekten overwinnen met een beperkte impact op je organisatie. Enthousiaste medewerkers zullen bovendien het succes van het project uitdragen en collega’s overtuigen die anders misschien meer weerstand zouden bieden.”


Industrie 4.0I4.0 lab 

Voor elke technologie een blik achter de schermen van een voorloper uit de regio én een deskundige toelichting van een expert. Voor uw onderneming een analyse en plan van aanpak op maat.

Schrijf nu in! 

Innovatie is verandering, en die moet worden gedragen door de gebruikers