Skip to main content
  • Nieuws
  • 'Huis van de Limburgse Ondernemer' kleurt blauw voor de Verenigde Naties

'Huis van de Limburgse Ondernemer' kleurt blauw voor de Verenigde Naties

  • 22/10/2020

Deze week viert Voka - Kamer van Koophandel Limburg de 75ste verjaardag van de Verenigde Naties. De hele week kleurt het Voka-gebouw aan de Gouverneur Roppesingel blauw. Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen werken bedrijven rond de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties om zo het pad naar een duurzame en future-proof onderneming te effenen.

Voka-gebouw kleurt blauw
Voka - KvK Limburg viert de 75ste verjaardag van de Verenigde Naties.


Na de Tweede Wereldoorlog werden de Verenigde Naties opgericht als een intergouvernementele organisatie die samenwerkt rond verschillende wereldthema's, waaronder ook duurzame ontwikkeling. De Sustainable Development Goals, ofwel kortweg: SDG's, werden in 2015 door de Verenigde Naties opgesteld als de internationale, duurzame ontwikkelingsagenda. Er werd 17 doelstellingen geformuleerd, waaronder bijvoorbeeld armoede- en hongerbestrijding, kwaliteitsonderwijs en gendergelijkheid. 

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) gaat concreet aan de slag met deze 17 SDG's van de VN. "Tijdens dit traject wordt er een jaaractieplan op maat van de onderneming in kwestie opgesteld. Het is de bedoeling dat deelnemende bedrijven binnen dit traject minstens tien acties uitvoeren zodat ze beloond kunnen worden met het VCDO-certificaat als tastbaar bewijs van hun inzet. Wanneer ze dit certificaat drie maal behalen, komen ze in aanmerking voor een internationaal erkend certificaat van de Verenigde Naties. Met andere woorden: het VCDO helpt bedrijven om op een duurzame manier te groeien en de impact van hun activiteiten op de omgeving en samenleving te reduceren", legt Joël Clijsters uit, adviseur duurzaam ondernemen bij Voka - KvK Limburg.

13 bedrijven

Op dinsdag 27 oktober mogen 13 Limburgse bedrijven het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR in ontvangst nemen, een beloning voor bedrijven die zich inzetten voor de 17 SDG's. In heel België krijgen dit jaar maar 100 bedrijven die onderscheiding. "Met dit traject toont Voka - Kamer van KvK Limburg aan dat we niet alleen woorden, maar ook concrete daden inzetten om de duurzame transformatie van onze economie door te drukken", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

Meer weten over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen?

  • Wil je duurzaam ondernemen verankeren in je bedrijfsvoering? Dat zou een slimme zet zijn, want duurzame ondernemingen zijn weerbaarder, efficiënter en trekken talent aan!
     
  •  Klik hier en bekijk of VCDO iets voor jou is! Of neem rechtstreeks contact op met onze collega Joël Clijsters.

Contactpersoon

Joël Clijsters

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Circuit Zolder