Skip to main content
  • Nieuws
  • Hoe lang blijven é-pero's en digitale borrels nog plezant?

Hoe lang blijven é-pero's en digitale borrels nog plezant?

  • 16/06/2020

Never waste a good crisis; we hebben die leuze de voorbije weken net iets te vaak gehoord. Bovendien lijkt ‘a good crisis’ ons een iets te luchtige omschrijving voor een wereldwijde pandemie die tienduizenden slachtoffers heeft geëist. Maar de coronacrisis heeft wel ons hr-beleid op zijn kop gezet. En misschien werd dat hoog tijd.

Corona stak ons allemaal in ons kot, zonder tegenspraak. En daarmee ging thuiswerk voor sommigen van utopie naar walhalla. Voor anderen met een minder rustige thuisomgeving werd het de zevende cirkel van de hel. Kunnen we massaal weer naar kantoor? Of wordt telewerk de norm? Sommige bedrijven draaien die norm simpelweg om en experten stellen zich de vraag of een kantoor nog wel nodig is in de huidige vorm.

Dat heeft implicaties voor elke hr-professional. Want hoe hou je zo’n afstandswerker betrokken? Kunnen é-pero’s, digitale koffieklets en virtuele vrijdagsborrels de betrokkenheid met onze werkgever redden? Zo wordt onze hr-medewerker niet alleen administratief logboekbeheerder maar ook engagementmanager en wellbeing officer.

Professor corona

Ook de term ‘opleiden’ krijgt een nieuwe invulling in een anderhalvemetermaatschappij. We zitten verplicht weer achter de schoolboeken. Videobellen in Teams, hoe werkt dat? De boekhouding doen zonder boeken, hoe begin je daaraan? Handgels produceren in plaats van bier? Of mee de ziekenhuisvloer op om patiënten te verzorgen in plaats van de administratie?

Wat tot voor kort omslachtig, duur of onmogelijk was, is plots de realiteit. Bedrijven doen nu waar ze vaak al jaren van dromen: hun mensen inzetten op de competenties die ze hebben. En moeten die competenties worden aangescherpt? Dan doen we dat vandaag op allerlei inventieve manieren. Onze hr-medewerker wordt zo ook opleider. Eén die dit momentum kan aangrijpen om alle vormen van leren op de kaart te zetten.

Toekomstmuziek

De hr-medewerker wordt ook toekomststrateeg. De ‘war for talent’ klinkt als de nieuwste legendarische strijd in onze geschiedenisboeken. Is hij al gestreden? Of veranderen we van wapen en laten we cv’s en diploma’s vanaf nu achterwege? Wie weet vechten we deze oorlog na corona uit op andere fronten. Onder de vlag van een toekomstgericht hr-beleid.

Wil je meer weten hierover? Neem dan zeker deel aan ons hr-congres!

Contactpersoon

Pieter Leuridan

communicatiemanager

Welt white paper
Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans