Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Hoe halen we het volle potentieel uit onze dienstenexport?

Hoe halen we het volle potentieel uit onze dienstenexport?

  • 15/01/2020

De handel in diensten groeide de voorbije 10 jaar 60% sneller dan de handel in goederen. Ook de Vlaamse dienstenexport is fors gestegen, maar er zijn tekenen dat we niet ons volle potentieel benutten. Hoe kunnen we het beter doen?

  • De handel in diensten groeit, maar Vlaanderen lijkt niet haar volle exportpotentieel op dit vlak te benutten.
  • Vlaanderen heeft heel wat ‘born globals’ (kleine bedrijven die internationaal actief zijn) die het verschil kunnen maken.
  • Het is zaak om dit met een doeltreffend en doelgericht beleid verder uit te rollen.
  • Een goede samenwerking tussen VLAIO en FIT zal hierbij cruciaal zijn.

De wereldeconomie lijkt steeds meer op zichzelf terug te plooien. Zo wordt bijna 74% van de wereldhandel wordt gevat door handelsrestrictieve maatregelen, terwijl dat in 2009 nog maar 40% was. Dat is slecht nieuws voor een echte exportkampioen als Vlaanderen.

Dienstenexport boomt

Maar op één vlak is de integratie van de wereldeconomie allesbehalve aan het vertragen: de handel in diensten. Die groeide de afgelopen tien jaar 60% sneller dan handel in goederen. Ook de Vlaamse dienstenexport is fors gestegen. In 2008 bedroeg deze nog 39,9 miljard euro, in 2016 was dat al 58,9 miljard euro. 
Het aandeel van dienstenexport in de totale Vlaamse export is de voorbije 5 jaar echter blijven hangen, op om en bij de 23%. Dat terwijl in Nederland en de Scandinavische landen het soortelijk gewicht van de dienstenexport de afgelopen jaren net veel meer gestegen is. Dit kan er op kan wijzen dat Vlaanderen niet haar volle dienstenexportpotentieel benut.

“Vlaanderen heeft nog heel wat potentieel op het vlak van telecommunicatie, informatica en technische diensten.”

Gilles Suply

‘Born globals’

Vlaanderen heeft meer bepaald nog heel wat potentieel op het vlak van telecommunicatie, informatica en technische diensten. Dienstverleners in deze sectoren zijn vaak ‘micronationals’ of ‘born globals’, relatief kleine bedrijven die toch zeer internationaal actief zijn. 

Vlaanderen heeft zeker genoeg vernieuwende ‘born globals’ om internationaal het verschil te maken. Dat bewijzen onder andere Comsof, Skyline Communications en Luminex die ook het woord nemen in de Voka Paper ‘Tot uw dienst. Hoe halen we het volle potentieel uit onze dienstenexport’. 

Doeltreffend beleid

Het is nu vooral zaak om ons dienstenexport potentieel maximaal uit te buiten door een doelgericht én doeltreffend beleid verder uit te rollen. Zo hebben Vlaamse micronationals nood aan een holistische benadering voor een succesvolle internationalisering. Daarbij moet er niet enkel gekeken worden naar het ontwikkelen van internationale verkoopskanalen maar ook naar het vinden van internationale partners voor financiering, cocreatie en innovatie. Internationalisering moet dan ook beter geïntegreerd worden in al bestaande groeibegeleidingstrajecten voor Vlaamse micronationals.

Om zo’n geïntegreerde aanpak te realiseren zal een goede samenwerking tussen het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en Flanders Investment & Trade (FIT) cruciaal zijn. Daarnaast kan matchmaking tussen Vlaamse micronationals en grote industriële spelers sterk bijdragen. Zo kunnen micronationals digitale diensten aanbieden aan grote industriële spelers, die op hun beurt een aanbod aan technische diensten kunnen koppelen aan hun meer klassieke goederenexport.

Op die manier ontstaat er een interessante symbiose tussen vernieuwende kmo’s met beperkte ervaring in internationalisering en grote industriële spelers die steeds meer Industrie 4.0-toepassingen moeten verwerken in hun businessmodel om internationaal competitief te blijven.

imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel