Ruben Peumans, CEO van ASAP HR Group en lid van het bestuurscomité van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, publiceerde een opmerkelijke blog met een duidelijke boodschap: "Gooi al die kunstmatige systemen (maaltijdcheques, bedrijfswagens, …) eindelijk overboord en vereenvoudig onze complexe loonkostregeling."
Op 21 maart ligt er een wetsvoorstel op tafel om de fameuze ecocheques af te voeren. Als ondernemer denk je dan: prima. Dit is een perfect rationele keuze, die een overbodige structuur en dito administratie elimineert. Dat is echter buiten de geoliede lobbymachine gerekend.
Plotsklaps lijkt het wetsvoorstel in de prullenbak te belanden, omdat politici en bepaalde werkgeversorganisaties (om het VBO en Federgon niet bij naam te noemen) dreigen te bezwijken onder de druk van een handvol uitgiftebedrijven.
“Ruben, moet je je daar als ondernemer nu echt druk om maken?”, hoor ik je denken. Neen, want er zijn ongetwijfeld andere katten te geselen, die meer impact hebben op onze economie. Maar ook volmondig ja, want het gehakketak rond de ecocheques is symptomatisch voor de vastgeroeste structuren in ons land.
Minder cheques, meer geld
De oplossing is verdacht simpel: vorm de ecocheque om tot een gegarandeerde netto-vergoeding (dus zonder te morrelen aan de fiscale behandeling). Zo stijgt het loon van de werkende Belg, zonder dat de loonkosten van de ondernemende Belg verder exploderen:
*Onze werknemers hoeven niet langer uit te pluizen in welke winkel ze die vreemde cheques kunnen verzilveren, om daar vervolgens (nodeloze) aankopen te doen. Integendeel, iedereen kan het geld naar eigen inzicht besteden. Gebruik je het geld voor de kinderopvang, om op restaurant te gaan of om je huis af te betalen? Of spendeer je het liever aan een product met een (licht)groene schijn? De vraag stellen is ze beantwoorden.
*Het bedrijfsleven is verlost van nodeloos papierwerk, met name de administratie voor de werkgever én de winkelier (die de cheque incasseert). Door een vehikel af te schaffen wiens enige functie is om met cheques te strooien, draait de knarsende papiermolen een tandje lager.
Daarenboven is het oorspronkelijk groene idee van de ecocheque al helemaal achterhaald. De consument koopt en denkt al heel wat groener dan pakweg 10 jaar geleden, ondermeer dankzij allerlei overheidsmaatregelen.
Eindeloze wurggreep
Waarom de afschaffing dan toch op de helling staat? Wel.. Politici, lobbyisten, werkgeversorganisaties en andere vakbonden houden elkaar in een dusdanige wurggreep dat niemand nog kan of wil bewegen. Wie op een evenwichtsbalk staat en constant schrik heeft om te vallen, zet nooit een stap vooruit. Heb je ooit het gezelschapsspel Twister gespeeld? Onze gestelde lichamen lijken het eindeloos te doen. We botsen op de grenzen van ons geroemde democratische model. Verkozen politici horen ons, burgers, te vertegenwoordigen. Werkgeversorganisaties moeten de standpunten van ons, ondernemers, uitdragen. Als zij dienst weigeren, neem ik als ondernemer zelf de handschoen op. Want de verontwaardiging is enorm: de reacties op een rondvraag binnen mijn netwerk waren razendsnel en unaniem furieus.
Een propere wonde heelt mooi
Mijn/onze boodschap is duidelijk: gooi al die kunstmatige systemen (maaltijdcheques, bedrijfswagens, …) eindelijk overboord en vereenvoudig onze complexe loonkostregeling. Als je een kleurrijke pleister op een vuile wonde plakt, zal het litteken achteraf niet kleiner zijn. In plaats van de hoge loonkost te verzachten met losstaande initiatieven, moeten we de fiscaliteit structureel durven herzien. De jonge generatie wil eenvoudige, future proof systemen, geen ouderwetse cheques. Het wordt tijd dat onze democratische vertegenwoordigers zich losrukken uit hun schier eindeloze politieke houdgreep, en terug met de voeten in de klei komen te staan. Het afschaffen van de ecocheques is alvast een goed begin.
Ruben Peumans , CEO ASAP HR Group en Lid van bestuurscomité van Voka – Kamer van Koophandel Limburg
(Bron: rubenpeumans.wordpress.com)
Met steun van deze werkgevers en hun werknemers:
Erik Keijers, NV Grizaco
Karin Van de Velde, Callexcell
Bart Balis, Brouwland
Els Paesmans, Globachem
Cerina Marchetta, Marchetta Bouwgroep
Peter Vavedin, Ambiorix
Jean Pierre Wuytack, Vandersanden Group
Frank Vanbrabant, Infrax
Paola Pagnotta, Garage Pagnotta
Nadia Jansen, Building Group Jansen
Jorg Trippaers, Trippaers Transport
Gert Bervoets, H.Essers
Mieke Neven, Burocad
Luc Jeurissen, Trixxo
Myriam Schepers, Prefamac
Isabelle Vermeire, Carrosseriegroep Vecarro
Pieter Van Hemele, Talentus
Koen Vlayen, Actief Interim
Benoit Klinkers, Klinkers schilderwerken bvba
Rudy Evens, Tectum Group
Bart De Witte, De Witte Communicatie
Jan Maurissen, Van Havermaet
Eduard Rutten, Metes
Johan Maris, Maris
Bert de Brabandere, Brouwerij de Brabandere
Francis Wanten, Comfort Energy
Karlien De Turck, Kaasbrik
Luc Driessen, Move Intermodal
Bernard Hallemans, Aperam
Marita Mertens, Belfort International
Tatjana Vranken, Servicenet
Joris Peumans, Prato
Walter De Roey, Mensura