Skip to main content
  • Nieuws
  • Hoe creëer je duurzame loopbanen in jouw bedrijf?

Hoe creëer je duurzame loopbanen in jouw bedrijf?

  • 23/02/2021

Stilstaan is achteruitgaan. Dat weet elke ondernemer. Bedrijven zetten daarom steeds meer in op digitalisering en duurzaamheid, maar op vlak van diversiteit blijft het akelig stil. Jammer, want heel wat potentieel talent blijft zo aan de zijlijn staan.

Gino Jacques en Ewa Singh  (L&G Fruit Services)
Gino Jacques en Ewa Singh  (L&G Fruit Services)

Veel bedrijven houden vast aan het klassieke HR-beleid. Intercultureel jobcoach Ilse Janssenswillen van Core begeleidt hoger opgeleide anderstaligen naar de arbeidsmarkt. Zij raadt elke werkgever aan om zijn of haar horizon te verbreden en meer diversiteit op de werkvloer te creëren. “De samenleving ziet er niet meer hetzelfde uit als twintig jaar geleden. Als je kijkt naar de basisscholen, dan is zo’n 40% van de leerlingen van een andere origine. Wat veel mensen vergeten, is dat zij de werknemers van morgen zijn.” 

Een inclusief HR-beleid komt er natuurlijk niet zomaar. “Het is voor werkgevers belangrijk om af te stappen van een vooropgestelde vacature. Kijk vooral naar de mensen die voor je zitten en stel een job op maat samen.” Ondernemingen die momenteel al inzetten op inclusiviteit, zien volgens Ilse alleen maar voordelen. “Het is verfrissend, verhelderend en ze denken meer out of the box. Het zorgt voor een heel nieuwe dynamiek.” 

Vroeger arts, nu boekhouder

Ilse Janssenswillen begeleidt al vijf jaar hoger opgeleide anderstaligen uit Limburg naar de arbeidsmarkt vanuit haar eigen organisatie Core, en als partner van VDAB met het project Intercultural Talents. Het gaat dan over politieke en economische vluchtelingen, maar evengoed over mannen en vrouwen die hun thuisland én een goede job hebben achtergelaten voor hun grote liefde in België. “Eens ze in ons land zijn, blijkt hun masterdiploma nog maar evenveel waard te zijn als een bachelor. Of nóg minder.” België is een land dat houdt van papieren. Als je voor de overheid wilt werken, heb je absoluut een diploma nodig.

"Als het juiste profiel op de juiste plek zit, zijn de mogelijkheden eindeloos."

“Wie als chirurg afstudeerde in Syrië, kan in ons land niet aan de slag. Gelukkig hechten steeds meer commerciële bedrijven belang aan de kennis en kunde, en is dat stukje papier niet altijd nodig.” Daarom focust Ilse op de competenties. “Wie studeerde voor arts of advocaat, heeft meestal een sterk analytisch vermogen. Iets wat in tal van jobs goed van pas komt en waarvoor je niet per se een diploma nodig hebt. Zo schoolden vroegere dokters zich al om tot IT’ers en boekhouders.”


Administratieve duizendpoot

Een omscholing is zeker niet altijd nodig. Kijk maar naar de Poolse Ewa Singh, die al veertien jaar in België woont en onlangs aan de slag kon bij L&G Fruit Services in Alken. “In Polen studeerde ik af als boekhoudster, maar in België bleek mijn diploma niet evenwaardig te zijn. Gelukkig werd het gelijkgesteld met een bachelor accountancy-fiscaliteit, waardoor ik altijd administratief werk heb kunnen uitvoeren. Voor veel mensen met een migratieachtergrond is dat een stuk moeilijker. Zij worden praktisch gedwongen om onder hun niveau te werken. Als huishoudhulp, bijvoorbeeld.”

“Het is verfrissend, verhelderend en ze denken meer out of the box. Het zorgt voor een heel nieuwe dynamiek.”

Het is met de hulp van Voka – KvK Limburg en Ilse Janssenswillen dat Ewa voorgesteld werd aan zaakvoerder Gino Jacques. “En daar ben ik hen heel dankbaar voor. Met haar boekhoudkundige achtergrond en haar eindeloos enthousiasme hebben we er een sterke medewerkster bij. Al jaren speelden we met het idee om een nieuw boekhoudprogramma te installeren, en dat hebben we eindelijk gerealiseerd. Met Ewa aan boord varen we een nieuwe koers, en ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking er eentje van verandering en vooruitgang zal zijn. Dat is wat telt.”

Inzetten op een toekomstgericht HR-beleid?

  • Meer weten over Welt? Klik hier of neem rechtstreeks contact op met onze collega Benny D'Helft.  

Contactpersonen

Benny D'Helft

Adviseur arbeidsmarkt

Amber Zentjens

Adviseur internationalisatie

Artikel uit publicatie

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo