Skip to main content
  • Nieuws
  • Hoe bedrijfsvriendelijk zijn onze Oost-Vlaamse gemeenten?

Hoe bedrijfsvriendelijk zijn onze Oost-Vlaamse gemeenten?

  • 06/12/2017

Uit een grootschalig onderzoek in opdracht van Voka, blijkt dat slechts 40% van de ondernemers in Oost-Vlaanderen tevreden is over het beleid van hun gemeente. Globaal verwachten ondernemers vooral vooruitgang inzake communicatie, mobiliteit en fiscaliteit. In Lochristi (60%) is de tevredenheid het grootst, in Maldegem het kleinst (10%). Bij de centrumsteden valt de zwakke score op van Gent en de sterk verbeterde ranking van Aalst. Ook kleinere economische centra als Aalter, Hamme, Ronse en Ninove doen het goed. 

Hoe bedrijfsvriendelijk zijn onze Oost-Vlaamse gemeenten?Ondernemers evalueren hun gemeente

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 heeft onderzoeksbureau ICMA in opdracht van Voka een bevraging gehouden bij 2535 ondernemers, waarvan 525 in Oost-Vlaanderen, verspreid over 19 steden en gemeenten. Er werden 40 vragen gesteld over de prestaties van het gemeentebestuur binnen acht thema’s: ruimte, fiscaliteit, mobiliteit, talent, ondernemerschap, aantrekkelijke regio, duurzame innovatie en internationaal denken/handelen. 
 
Met de informatie van deze bevraging wil Voka Oost-Vlaanderen de zorgen en ambities van de ondernemers tot in het gemeentehuis brengen. In 2018 volgt dan een prioriteitennota per gemeente met het oog op een (nog) betere samenwerking in de toekomst. Want sterke ondernemingen, daar wordt iederéén beter van.

Voka Oost-Vlaanderen deed op basis van het onderzoek een aantal algemene vaststellingen en aanbevelingen: bedrijven worden onvoldoende betrokken bij beslissingen, de communicatie over het beleid loopt mank en zowel mobiliteit als lokale fiscaliteit zijn knelpunten. 
 
Begin 2019 fusioneren zeven gemeenten in Vlaanderen waarvan vier in Oost-Vlaanderen. Voka juicht dit toe maar dringt aan om fusies uit te bouwen rond grotere economische gemeenten. ‘Banaanfusies’, waarbij een aantal randgemeenten rondom een grotere stad fusioneren, dienen vermeden. Niet zozeer electorale afwegingen, maar economische en maatschappelijke criteria zijn zinvolle determinanten voor een samenvoeging van gemeenten. 

Aalst in opmars, Gent lost de rol

Gent en Aalst vergelijken zich best met de 13 grootste Vlaamse steden, de zogenaamde centrumsteden. De top 3 van de centrumsteden is niet in Oost-Vlaanderen te vinden: Kortrijk, Mechelen en Genk voeren de rangschikking aan. Aalst haalt een mooie zesde plaats en kent een sterke vooruitgang ten opzichte van de opiniepeiling bij ondernemers in 2012, toen de stad helemaal onderaan de lijst bengelde. Spijtig genoeg doet de omgekeerde beweging zich voor in Gent. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was Gent één van de sterkst scorende centrumsteden van Vlaanderen. Nu haalt Gent slechts de tiende plaats op dertien bij de centrumsteden; enkel Turnhout, Oostende en Hasselt doen het slechter. Opmerkelijk is dat Aalst slechts 6% ontevreden ondernemers kent (met een score van 5/10 of minder), terwijl dit percentage voor Gent op 20% ligt.

De beste gemeenten in Oost-Vlaanderen

De globale score voor Oost-Vlaanderen wijkt niet af van de rest van Vlaanderen. Binnen de provincie zijn de verschillen wel groot. Lochristi, Aalter en Hamme zijn de topgemeenten volgens onze ondernemers. Liefst 60% van de ondernemers in Lochristi zijn tevreden over hun gemeente. Aalter en Hamme maken de top 3 compleet met respectievelijk 57% en 53% van de ondernemers die een score van 8 of hoger geven. Ook Ronse en Ninove blaken van ondernemende gezondheid met hun vierde en vijfde plaats, in regio's die nochtans grote maatschappelijke uitdagingen kennen. Op de laatste vijf plaatsen vinden we - naast Gent - ook Zottegem, Eeklo, Geraardsbergen en Maldegem. 
Voka zal met alle gemeentebesturen en ook met de oppositiepartijen de resultaten en de scores op de verschillende domeinen overlopen. Bedoeling is immers om de gemiddelde tevredenheidsscore in Oost-Vlaanderen - die nu 7 bedraagt - verder omhoog te brengen naar een score van 8 of meer.

Werken aan win-win voor gemeenten én bedrijven

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen: “Gemeenten hebben belang bij sterke en goed draaiende ondernemingen. Omgekeerd hebben bedrijven behoefte aan een goed functionerende en ondernemingsvriendelijke lokale overheid. Voka wil, samen met haar leden-ondernemingen, werken aan deze win-win met de gemeenten.
In het voorjaar 2018 stelt Voka Oost-Vlaanderen in elke gemeente een memorandum voor met de vraag aan de politieke partijen om onze punten mee te nemen in hun verkiezingsprogramma. Na de verkiezingen zullen we met de nieuw gevormde gemeentebesturen de beleidsnota bespreken en deze afwegen aan het memorandum dat we voor die gemeente hebben opgesteld. Goed begonnen is immers half gewonnen.” 

 

LEES OOK:

 

Hoe bedrijfsvriendelijk zijn onze Oost-Vlaamse gemeenten?

 

Contactpersoon

Geert Moerman

Gedelegeerd bestuurder

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka

Voka wil, samen met haar leden-ondernemingen, werken aan een win-win met de gemeenten