Skip to main content

Hocus pocus

  • 14/09/2017

In zijn maandelijkse column 'Waarvan sprake' in ons magazine Ondernemers in Oost-Vlaanderen geeft zaakvoerder Rudi De Kerpel van Eurotuin Groep zijn kijk op het ondernemerschap en de daarbij horende uitdagingen: scherp, eigenzinnig en uit het (bedrijfs)leven gegrepen.

Rudi De Kerpel

 

Dat verkiezingskoorts naar een ander land kan overwaaien leerden we al bij de Turkse verkiezingen enkele maanden geleden. Dat het niet alleen tussen burgers maar ook tussen naburige politieke partijen kan gebeuren, bewees Kris Peeters toen hij in navolging van Bondskanselier Merkel volledige tewerkstelling aankondigde in 2025. Dat daar weinig of geen reactie op kwam, hoeft niet te verbazen en die totale tewerkstelling zal zeker niet lukken met de nieuwe maatregelen uit het recente Zomerakkoord. De reeds lang gevraagde algemene regeling tot avondarbeid (tot middernacht) bleef uit en kreeg een misvormd broertje dat werken mogelijk maakt tussen middernacht en 5 uur. Het wordt dus gemakkelijker om personeel te laten werken om 3 uur ’s nachts dan om 20 uur ’s avonds. 

Los van deze schampschoten in het wildeweg blijkt dat onze beleidsmakers noch vakbonden een visie hebben over hoe tewerkstelling er in 2025 gaat uitzien. Dat evoluties razendsnel gaan, toon ik graag aan met een simpel voorbeeld: vijf jaar geleden vierde ik mijn vijftigste verjaardag met een Blackberry, vandaag bestaat die niet meer. Als ik over vijf jaar mijn zestigste verjaardag vier, zal de impact van Blockchain-technologie en artificiële intelligentie als een tornado door onze arbeidsmarkt én door ons leven razen. Robots zullen taken nauwkeuriger, efficiënter en met meer discipline uitvoeren dan hun scheppers, mensen van vlees en bloed. Geen enkel beroep zal gespaard worden: van zelfrijdende wagens (die taxi’s en vrachtwagenchauffeurs zullen vervangen) tot 3D print-installaties die huizen bouwen (exit bouwvakkers en aannemers). Niet overtuigd? Werp eens een blik op futurism.com

Wat we in de vorige eeuw nog siencefiction noemden, zal straks dagelijkse praktijk blijken. Hoezo ‘volledige tewerkstelling’?! Uit Nederlands onderzoek van Deloitte blijkt dat de komende 20 jaar meer dan 3 miljoen jobs gaan verdwijnen als gevolg van robotisering en automatisering. Het is uiterst zorgwekkend dat niet alleen mensen in een vals comfort worden ondergedompeld, maar ook dat het noodzakelijke beleid om hierop te anticiperen achterwege blijft. Uiteraard zullen er altijd mensen nodig blijven, maar met welke kwalificaties? En is ons onderwijssysteem daarop voorbereid? Beschikken onze leerkrachten over voldoende kennis en mogelijkheden om om hierop te anticiperen? En wat met ons solidariteitssysteem dat sociale zekerheid heet en voor een belangrijk deel gevoed wordt met bijdragen van werknemers  en werkgevers? Wat als (een groot deel van) die werknemers wegvallen?

Het toont eens te meer aan dat de tijd rijp is voor politici die iets meer kunnen dan stemmen scoren en compromissen sluiten. Een samenleving laten samenleven en -werken zal andere inzichten vragen van onze beleidsmakers dan diegene die we vandaag kennen. 
Dat betekent zelfs dat het woord ‘te-werk-stellen’ op de schop moet. Meer en meer tewerkstellingstaken zullen samenwerkingsverbanden worden waarin flexibiliteit en specifieke kennis/passie een sleutelrol zullen spelen. Hebben we daar een formule voor die verder gaat dan het huidig werknemer-werkgeverstatuut? 

Laat ons dus – liever vandaag dan morgen - met z’n allen concepten ontwikkelen waardoor een synergie ontstaat tussen mens en technologie. Waar innovatie en technologie bijdragen tot een betere en leefbare wereld voor iedereen. Dat doe je niet door burgers blaasjes wijs te maken, zoals de belofte van ‘volledige tewerkstelling’. Mensen doorzien dit en het komt de geloofwaardigheid van de politiek niet ten goede. 

Rudi De Kerpel

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka

Hoezo ‘volledige tewerkstelling’? De volgende 20 jaar verdwijnen meer dan 3 miljoen jobs door robotisering