Skip to main content

Het zit in de genen

  • 07/11/2018

En plots schrijft zoonlief in elk vriendschapsboekje dat hij later het familiebedrijf wil verder zetten. Vaders Geert Leloup, zaakvoerder bij Electroteam Leloup & Co, en Eric Van Himme, zaakvoerder bij Groenburo, volgden in 2000 Plato. Achttien jaar later stoomt Plato Next Generation hun zonen klaar om het roer over te nemen. Twee vaders en hun zonen over opgroeien in een familiebedrijf. 

Het zit in de genen
Eric Van Himme (Groenburo) en Geert Leloup (Electroteam Leloup & Co) kijken hun zonen Maarten Leloup en Bram Van Himme recht in de ogen, vol vertrouwen in de toekomst.

Tekst: Zerline Van Acker - Foto’s: Laurens Fagard

Wie is wie?

Bedrijf Groenburo Electroteam Leloup & Co
Activiteit Ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen Elektrische deel- of totaalprojecten, zowel de industriële sector, de tertiaire sector, de verzorgingssector
Zaakvoerder Eric Van Himme (56 jaar) Geert Leloup (53 jaar)
Opvolger Bram Van Himme (27 jaar) Maarten Leloup (26 jaar)

 

Generatie die in 2000 Plato volgde geeft fakkel door aan de Next Generation

Geert en Eric, hoe startte jullie ondernemersverhaal?

Geert: “Ik werd geconfronteerd met het plotse overlijden van mijn baas. Van de ene op de andere dag verongelukte hij samen met zijn vrouw. Ze lieten een kindje van zes jaar achter. Mijn baas leidde een jong bedrijf met drie medewerkers. Ik was toen 25 jaar. Ik nam de leiding op mij en voelde mij goed in die rol. Na het uitspreken van een familieveto nam ik het bedrijf over.” 
Eric: “Mijn start, verliep minder emotioneel. Ik ben een landbouwerszoon en wist al op mijn veertiende dat ik in tuinaanleg zou werken. Het bedrijf waar ik stage liep, bood mij een job aan als ploegleider. Ik dacht: ‘Als ik het voor hen kan doen, dan ook voor mijzelf’. Vanaf dag één ben ik gesprongen.”
Geert: “Dat is het wel, hè? Springen.”
Eric: “Het heeft wel lang geduurd vooraleer de parachute open ging (lacht).”
Geert: “Leergeld betalen. Dat wil ik vermijden voor mijn zoon. Ik werkte jarenlang dag en nacht, ten koste van mijn sociaal leven. Ik wil Maarten helpen zodat hij meteen op zijn eigen benen kan staan.”

Was het jullie ultieme droom, dat een van de kinderen het bedrijf zou verderzetten?

Eric Leloup met zoon Maarten
Eric Leloup met zoon Maarten


Eric: “Ik koos bewust voor een bedrijfsnaam die losstaat van mijn eigen naam: Groenburo. Zo kan ook een niet-familiale opvolger het bedrijf overnemen. Toen de kinderen vijftien jaar waren, zei er niemand: ‘We gaan Groenburo overnemen’. Zo zot als hun pa zouden ze niet zijn.”
Geert: “Dat is slim van jou. Ik veranderde de originele bedrijfsnaam Technical Chocolates naar Electroteam Leloup & co. Ik wil groeien. Als Maarten geen interesse had in het bedrijf, zou ik een externe zaakvoerder aantrekken.”

Bram, zag je jezelf hier tien jaar geleden al zitten?

Bram: “Goh, het begon al tijdens mijn kinderjaren. Papa’s bedrijf ligt naast ons huis. De tuin was voor mij een grote speeltuin met machines, kranen en tractoren. Ik was een jaar of zeven toen ik voor het eerst op een kraan zat. Later beklom ik de grasmachine. Doordat ik niet genoeg woog, legden we er betonstenen op. Geleidelijk aan vroeg mijn vader om wat te helpen in het weekend en de vakanties. Beetje bij beetje realiseerde ik mij: ‘Ik vind dit eigenlijk wel leuk’.

Deed je eerst elders werkervaring op?

Bram: “Ik werkte 2,5 jaar als kraanman bij Jan De Nul. Naar het einde toe nam mijn enthousiasme af en miste ik het om mijn vrienden regelmatiger te zien. Op dat moment werkte een van mijn vrienden voor mijn vader. Hij overhaalde mij om de stap te zetten.”

En Maarten, hoe verliep het voor jou?

Maarten: “Van kindsbeen af ging ik mee naar werven. Toen we in 2000 verhuisden, werd de scheiding tussen het werk en het leven thuis kleiner. Ik had toen al het idee: ‘Ik wil later dit bedrijf overnemen’. 
Geert: “Op het einde van het zesde leerjaar nodigde de school de leerlingen en hun ouders uit voor een afscheidsdrink. Plots kwamen er ouders naar mij toe en zeiden: ‘Geert, uw zoon neemt het bedrijf over?’ Ik viel uit de lucht. Er ging toen een soort van poëzieboekje rond met daarin de vraag: ‘Wat wil je later worden?’. Maarten schreef overal: ‘Het bedrijf van mijn vader verderzetten.’ 
Maarten: “Verrassing!”
Geert: “Ik dacht dat het wel zou overwaaien. Hij moest nog puberen en een lief zoeken. Maar op zijn achttiende wou hij nog altijd het bedrijf overnemen en koos hij om voor industrieel ingenieur te studeren.” 
Maarten: “Toen ik afstudeerde, riep papa onze raad van bestuur samen en vroeg hun advies. ‘Is het een goed idee dat Maarten meteen in de zaak komt of doet hij beter eerst ergens anders werkervaring op?’ De raad van bestuur adviseerde om mij meteen te laten starten. Mijn papa kon namelijk wel wat extra hulp gebruiken.”

Hoe stoom je Maarten klaar voor de overname?

Geert: “Maarten zorgt nu bij een nieuwe klant voor de volledige automatisatie van de productielijn. Hij is zelf verantwoordelijk voor prospectie, opmaak van offertes, de boekhouding en het nakomen van deadlines. Personeel huurt hij van mij. Als hij dit alles goed onder de knie heeft, dan is hij klaar voor de volgende stap."

Hoe reageerden de medewerkers van Groenburo op de komst van ‘de zoon van de baas’?

Eric Van Himme met zoon Bram
Eric Van Himme met zoon Bram


Bram: “Ik begon als arbeider. Ik wou niet horen: ‘De zoon van den baas komt het hier vertellen’. Sommigen werken al twintig jaar in het bedrijf. Zij weten het beter dan ik. Ik kreeg dezelfde opleiding als elke nieuwkomer. ’s Avonds, als we met de familie aan tafel zitten, praten we wel dikwijls verder over het werk. Zo kom ik veel te weten over de planning. Bijgevolg weet ik wat de volgende dag prioriteit moet krijgen.”
Eric: “Bram is nu nog in loondienst. Maar, na afloop van Plato Next Generation is het de bedoeling dat hij de volgende stap zet.”
Bram: “Je merkt wel dat de collega’s via mij vragen stellen aan mijn vader. Vroeger ging hij mee de baan op. Nu werkt hij achter de schermen. Zo groeide er een zekere afstand tussen hem en het personeel. Die ruimte daartussen vul ik op.”
Eric: “Ik moet de ‘Grote Verschrikkelijke’ zijn (lacht).”
Ik kan mij voorstellen dat Bram en Maarten zich aan een ander tempo ontplooien tot ondernemer dan jullie destijds…
Geert: “ Jazeker. Uiteindelijk word je sneller volwassen in het zakenleven. Bram en Maarten hebben al een basis en een groot netwerk. Eric en ik moesten het allemaal zelf uitzoeken.”
Eric: “Ik begon als tuinman. Dankzij Plato werd ik tuinaannemer en nu ben ik groenmanager. Het bedrijf groeide van 6 naar 20 medewerkers. Hier deed ik 30 jaar over. Bram doorloopt deze fases veel sneller.”

Welke eigenschappen van de Next Generation zijn volgens jullie key om succesvol de leiding te nemen in het familiebedrijf?

Maarten: “Een goede band met het personeel en de klanten. En: zin om je handen vuil te maken.” 
Bram: “Respect van collega’s. Dat geldt trouwens voor iedereen die een nieuwe job start of die een bedrijf overneemt. Het is de sleutel tot alles wat ‘baas zijn’ inhoudt. Ik zie het als een voordeel dat ik in het familiebedrijf kom. Het personeel zag mij opgroeien als kind. Nu zien ze mij ook groeien als ondernemer.”