Skip to main content
  • Nieuws
  • H.Essers voorziet heel Europa van Pfizer-vaccins

H.Essers voorziet heel Europa van Pfizer-vaccins

  • 01/02/2021

De vaccindistributie is een bijzondere uitdaging, maar H.Essers heeft er de juiste expertise voor. CEO Gert Bervoets: “In de kerstperiode moesten alle landen binnen de 4 uur tegelijkertijd een eerste levering krijgen. Niet eenvoudig gezien de veiligheidsmaatregelen per land en de toen nakende brexit.”

Gert Bervoets

Logistiek dienstverlener H.Essers verzorgt de primaire distributie van de Pfizer-vaccins naar de verschillende landen. Soms – zoals in België – nemen ze ook de distributie naar de ziekenhuizen voor hun rekening. “Alles verloopt goed, al was de kerstperiode pittig: alle landen moesten op hetzelfde moment, binnen een tijdspanne van vier uur, een eerste levering krijgen! Niet simpel, want elke land heeft securityvoorschriften en een aantal chauffeurs zat vat in het VK door de Brexit”, aldus Gert Bervoets.

Er komt heel wat kijken bij de vaccinverdeling, dus werd er gezocht naar een specialist. Gert Bervoets: “Voor de farma-industrie gaat het vaak om temperatuurgecontro-leerde producten. Wij hebben daarvoor speciaal materiaal, de nodige vergunningen en onze eigen kwaliteitscel. Onze processen worden ondersteund door IT-systemen. Zo zijn alle vrachtwagens gelinkt aan een control tower: we weten altijd waar ze zijn en of de temperatuur oké is.”

Er is nu die bijzondere opdracht, maar de start van de coronacrisis bracht ook voor H.Essers heel wat onzekerheid. “In maart verwachtten we zware klappen, dus we herbekeken meteen onze kosten, stopten bepaalde uitgaven en zetten overnamedossiers on hold. Toen de schade bleek mee te vallen, beslisten we om de overnamegesprekken te versnellen, want onze organische groei zouden we niet meer halen. Gevolg: in 2020 realiseerden we het acquisitievolume waarvoor we eigenlijk drie jaar hadden gerekend. Dit jaar zaaien we verder, zodat we in 2022/23 wel sterkere organische groei kunnen realiseren. Concreet: we investeren meer in nieuwe gebouwen om er daarna de vruchten van te plukken.”

Of Bervoets nog een boodschap heeft naar andere ondernemers? “Wees flexibel, elke crisis is een opportuniteit. Het is een cliché, maar ik geloof er echt in. Ook voor de zwaarst getroffen sectoren: geef niet op, want er duiken dagelijks succesverhalen op waarbij ondernemers zichzelf waanzinnig heruitvinden. We mogen niet wachten tot de storm overwaait.”

Artikel uit publicatie