Skip to main content

Hervorming Nationaal Forum

  • 17/09/2020

De voorbije jaren werd in de verschillende werkgroepen van het Nationaal Forum veel aandacht besteed aan de omzetting van het Douanewetboek van de Europese Unie (DWU) naar Belgische procedures en aan de voorbereidingen in het kader van de brexit. 

Vier jaar na de inwerkingtreding van het DWU werd, op vraag van de private sector, de structuur en de werking van het Nationaal Forum bijgesteld. 
Met het oog op de toekomstige ontwikkelingen in het douanelandschap is het nodig om meer focus te leggen op een aantal  beleidsthema’s, zoals het belang van digitalisering en de uitvoering van het douanemanagementplan. Er zal ook meer aandacht besteed worden aan de Europese ontwikkelingen door een wisselwerking tot stand te brengen tussen de Trade Contact Group en de Europese Commissie. 


Om praktische invulling te kunnen geven aan de nieuwe structuur, werden een aantal werkgroepen samengevoegd of vernieuwd. Zo werden de werkgroepen ‘binnenbrengen’, ‘uitgaan’ en ‘controleprocessen’ geïntegreerd in de nieuwe werkgroep ‘Operations’. 
Alfaport Voka is heel sterk betrokken bij het Nationaal Forum. Jan Van Wesemael is covoorzitter van de werkgroep 'Operations', een werkgroep die onder meer het project ‘overbrenging onder tijdelijke opslag’ en de implementatie van ICS2 zal opvolgen. 


Meer info is terug te vinden op de website www.naforna.be of kan verkregen worden via jan.vanwesemael@voka.be.
 

Contactpersoon

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

IMU - Altez 0110
VZW_IMU_GROUPS
Proximus
Gosselin
Welt white paper
Ontdek onze vacatures!
Plan je bezoek in ons Experience Center!