Skip to main content
  • Nieuws
  • Herman Daniëls: "Nederlanders doen het slimmer, sneller en beter…"

Herman Daniëls: "Nederlanders doen het slimmer, sneller en beter…"

  • 31/03/2021

Herman Daniëls is ceo van Intellisol, een studiebureau en installatiebedrijf van energiezuinige technieken. Hij ziet het beleid falen en vertelt erover in de opinierubriek Het Schaduwkabinet van ons magazine Bedrijvig Limburg.

Herman Daniels

    Herman Daniëls
 

Inderdaad, we kunnen een voorbeeld nemen aan het Nederlandse ondernemersvriendelijke klimaat om de economie duurzamer (lees concurrentiëler) te maken. Nederland heeft op twee jaar tijd door het SDE+ beleid evenveel vermogen aan zonne-energie geïnstalleerd als België op 17 jaar tijd.

Dat verschil zal nog toenemen want we staan voor een toekomst met een ontmoedigend subsidiebeleid, ingewikkelde procedures, een onzeker investeringsklimaat door de juridische complexiteit van de federalisering, waanzinnige administratieve procedures en milieu-reglementeringen. Onze concurrentiepositie smelt als sneeuw voor de zon.

Want wie investeert in energiebesparing heeft na de afschrijving van de installatie een belangrijk economisch voordeel: lagere overheadkosten en lagere marginale productiekosten ten opzichte van zijn collega-concurrenten in het buitenland. Onze exportproducten worden op die manier dus duurder…

Nog te weinig ondernemingen investeren op deze manier in hun toekomstig concurrentieel voordeel. Hoog tijd dus voor een stimulerend investeringskader! Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben het al begrepen, wij blijven hangen in gehakketak over fouten in het verleden zonder te kijken naar de toekomst. Laat verdorie de zon onze export en economie stimuleren! 

Artikel uit publicatie