Skip to main content
  • Nieuws
  • Helft Limburgse KMO’s investeert meer door taxshift

Helft Limburgse KMO’s investeert meer door taxshift

  • 05/03/2018

De structurele tewerkstelling binnen onze Limburgse KMO’s kende vorig jaar een sterke stijging. Dat blijkt uit de KMI-jobindex van SD Worx. Binnen onze provincie zien we een toename van 2% van de tewerkstelling. Hiermee scoren we meteen het beste rapport van alle provincies en ligt de groei 0,6% hoger dan het Vlaams gemiddelde. Opvallend: 46% van de Limburgse KMO’s gaf aan dat de taxshift een belangrijke rol heeft gespeeld in de beslissing om nieuwe medewerkers aan te werven.

groei
"Wanneer onze economie groeit en er nieuwe medewerkers aangetrokken worden, is
dat in de eerste plaats de verdienste van onze ondernemers."

Dat bijna de helft van de Limburgse ondernemers een rechtstreeks verband ziet met de taxshift, is uiteraard zeer opmerkelijk. Zeker wanneer je weet dat in Vlaanderen nog geen 28% een causaal verband legt tussen de extra tewerkstelling en de daling van de loonkost voor werkgevers.

Duidelijke boost

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg erkent het belang van de taxshift, maar wijst ook op de invloed van een andere stimulerende maatregel: “De taxshift werkt, zéker in Limburg. In combinatie met de geografische en inhoudelijke uitbreiding van de ontwrichte zone binnen Limburg, heeft dit duidelijk voor een boost gezorgd. Het doen dalen van de loonkosten en het verder fiscaal ondersteunen van tewerkstellingscreatie hebben hun doel niet gemist.”

Competitiviteitskloof

Het dalen van de loonkosten voor werkgevers heeft de Limburgse economie dus geen windeieren gelegd. Al wijst Johann Leten op overdreven optimisme: “De taxshift heeft haar nut bewezen, maar de competitiviteitskloof met het buitenland blijft bestaan. Er moet nog heel wat getrapt worden om deze kloof definitief dicht te fietsen. Wanneer onze economie groeit en er nieuwe medewerkers aangetrokken worden, is dat in de eerste plaats de verdienste van onze ondernemers. Zij zijn al jaren het toonbeeld van creativiteit, lef en ondernemerschap. Onze complimenten zijn dan ook in de eerste plaats voor hun.”