Skip to main content

Helden van het verzet

  • 17/04/2020

Iedere maand opent Jef Wittouck, voorzitter Voka Oost-Vlaanderen, ons magazine Ondernemers met een scherpzinnig voorwoord. 

Het is een surrealistisch beeld: een land dat institutioneel zelf aan de beademingsmachine ligt, slaagt erin om tijdens een nooit geziene gezondheidscrisis topzorg te verstrekken. De beschikbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de medische voorzieningen in België tijdens de coronapandemie is een voorbeeld voor andere landen. 

Wekenlang al leveren zorgwerkers een immense inspanning om coronapatiënten bij te staan en te verzorgen. Niet zonder risico voor eigen lijf en leden. Onze dankbaarheid kan niet groot genoeg zijn.  We leren met z’n allen weer de essentie in het leven te onderscheiden van de bijkomstigheden. En we beseffen weer beter welke maatschappelijke aandachtzoekers onze attentie verdienen en welke niet.

De hapering rond mondmaskers daar gelaten, is het voorbeeldig hoe de ziekenhuizen, hand in hand met bedrijven, de acute en hoge nood aan intensive careplaatsen, beademingstoestellen, ontsmettingsmiddelen etc. oplossen. Je kan nu maar beter ziek zijn in dit ‘verguisde’ land en niet op een andere plek in de wereld. Italië breit aan zijn status van economische underperformer een tragisch medisch verlengstuk, het eigenzinnig Verenigd Koninkrijk kwam (te) laat tot inzicht en zelfs gidsland Nederland beschikt niet over het comfort van onze zorg.

Mede op aangeven van Voka werkte de overheid behoorlijk snel maatregelen uit om de sociaaleconomische gevolgen van de COVID-19-tsunami in te dijken. De automatische regeling voor tijdelijke werkloosheid en het bankenplan moeten onze bedrijven mee over het coronatijdperk tillen. Dat is belangrijk, want bedrijven kunnen niet zelf instaan voor bijkomende financiering van klanten met betalingsmoeilijkheden. Het is hard maar niet anders: breng eerst je eigen bedrijf in veiligheid, dat laat toe om later andere te helpen. Het beeld van de noodprocedure met het zuurstofmasker in vliegtuigen komt ons zo voor de geest.

Het coronavirus vecht een vuile oorlog. Ouderen maar ook jonge, krachtige mensen sterven zonder verweer. Het sluit onze samenleving op in een ongezien isolement, bombardeert de economie en bedreigt onze welvaart. Gelukkig gaan heel wat mensen in het verzet. Buiten de wereld van de zorg zijn dat de werknemers en ondernemers die moedig aan de slag blijven in bedrijven die hun veiligheid kunnen verzekeren. Zij verdienen niet alleen onze morele steun maar ook een stimulans.

De Vlaamse en federale overheden sprongen via premies snel in de bres voor werknemers die getroffen worden door tijdelijke werkloosheid. De duizenden ondernemers die wél aan de slag blijven en harder werken dan ooit tevoren, krijgen vandaag (1 april) geen cent meer. Zij verdienen het nochtans, letterlijk.  

En wat met Europa? Het Europese project in de corona-oorlog is beperkt tot een periodiek video-overleg tussen regeringsleiders over de maatregelen die elke lidstaat individueel neemt. Verder gaat elk land zijn eigen gang. Wel wat magertjes voor een dure machine als de EU die in de voorbije jaren die andere grensoverschrijdende schermutseling - de migratiecrisis - ook al niet onder controle kreeg. Europa is vooralsnog geen verzetsheld en ligt zelf in het lazaret. De beademingsmachine staat klaar.

Jef Wittouck  Jef Wittouck

  Voorzitter Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

 

 

“Je kan nu maar beter ziek zijn in dit ‘verguisde’ land en niet op een andere plek in de wereld”