Skip to main content
  • Nieuws
  • [h]ARS: een artistiek én sociaal kunstproject

[h]ARS: een artistiek én sociaal kunstproject

  • 30/09/2021

Kunstenaars met een beperking, begeleid vanuit een zorginstelling, een ‘free podium’ geven om hun talenten volop in de kijker te zetten. Dat is de opzet van VZW [h]ARS. Enkele bekende kunstenaars zegden al hun warm hart toe.

[h]ARSElke kunstenaar wil de wereld laten kennismaken en genieten van zijn of haar artistieke creaties. Het ambitieuze project [h]ARS selecteert elk jaar 15 kunstwerken van artistieke talenten met een beperking die vanuit een zorginstelling begeleid worden. Tijdens een jaarlijkse happening gaat een jury van bekende kunstenaars publiek in debat en oordeelt vervolgens welke 15 kunstwerken gekopieerd op doek te koop aangeboden worden aan ondernemers, die op die manier unieke relatiegeschenken verwerven voor hun personeel, cliënteel of prospecten van het komende jaar (± 40 euro). Die van het voorbije jaar zullen publiekelijk en per opbod worden geveild.

Sofie Van de Velde, Koen Vanmechelen, Fred Eerdekens en Steven Thoelen zijn al enkele namen van bekende kunstenaars die hun warm hart aan dit project toezegden. Hun deelname aan de happening wordt een jaarlijks weerkerend moment om naar uit te kijken: voor de kunstenaars, hun begeleiders uit de zorginstellingen, familie, vrienden, ondernemers.

Het initieel beoogde eindproduct is een kunstwerk, een tekening of schilderij, ingekaderd of op doek.

Kunst wordt driemaal gepersonaliseerd via een QR-code. De kunstenaar geeft een toelichting
bij zijn visie op zijn productie: een storytelling. De ondernemer – die zijn betrokken gelaat toont – kan een boodschap toevoegen, bijvoorbeeld over de waarden en normen van zijn of haar bedrijf, met eventueel een persoonlijke boodschap aan de ontvanger van het kunstwerk. En de begeleidende zorginstelling toont wie ze is.

Steeds meer worden awarduitreikingen tijdens ondernemersevents verbonden aan het betrokken zijn bij sociale projecten. Meer nog: die sociale betrokkenheid van ondernemingen wordt een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsidentiteit, ook bij communicatie met externe partners (bijvoorbeeld bij aanbestedingen).

De voorbereiding van het project [h]ARS gebeurde tijdens de zomer 2021. Tot in de zomer 2022 wordt dit project exclusief voorbehouden aan de vzw Sint-Gerardus te Diepenbeek. Lees: er wordt als het ware ‘proefgedraaid’ met commerciële partners met het oog op productie, commercialisatie en distributie. Het financiële voordeel komt hen toe. Bezielers zijn Erik Monard en Bianca Harteman.

En goed nieuws! Een eerste order is alvast binnen: 2.500 stuks besteld door Luc Jeurissen, eigenaar en CEO van de bedrijvengroep TRIXXO. 

 

 

Contactpersoon

Laura Michielsen

Coördinator marketing & communicatie

Artikel uit publicatie