Skip to main content

Happy 2117

  • 05/01/2018

Vooruitdenken doen we allemaal, maar een eeuw verder kijken, dat is verdomd lang. Toch is het nodig, als het over het voortbestaan van onze planeet gaat.

Rudi De Kerpel

 

Dat de Amerikaanse rockster Pharrell Williams bekend is bij uw kinderen of kleinkinderen is een goede zaak. Even duiden: hij zingt, maakt hippe kleding voor Louis Vuitton, Moncler, Adidas en Chanel en voor de fashionfreaks onder onze lezers: het mannenblad GQ beschouwt hem als één van de best geklede mannen.

Niet meteen het profiel waarvan je vermoedt dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van  de volgende generatie. En toch uit hij zijn bezorgdheid, via een exclusieve song waarvan maar één exemplaar bestaat. Dit unicum wordt bewaard in een kluis van het Franse cognacmerk Louis XIII en de song zal enkel te horen zijn als de kelders binnen honderd jaar niet ondergelopen zijn door de klimaatopwarming. Want de hoogtechnologische safe kan enkel vernietigd worden door…water.

In tegenstelling tot andere natuurgoeroes pleit Williams ervoor dat hij zijn bewustwordingsactie niet alleen via woorden kracht wil bijzetten, maar ook in de praktijk via investeringen in duurzame ondernemingen. Zo is hij mede-eigenaar van een bedrijf dat plastic uit de oceanen vist en omzet in garen om er hippe maar duurzame jeans van te maken. 

Een eeuw vooruitdenkend dus. Ja, vooruitdenken doen we allemaal, maar een eeuw verder kijken, dat is verdomd lang. Het is alvast een nieuw en goed voornemen om te maken bij de inzet van alweer een nieuw jaar. Er ons even van bewust zijn dat we maar één planeet hebben en ons de vraag stellen of we er wel mee omgaan zoals we dat horen te doen. 

Want of je nu een believer of non-believer bent, enkel al vanuit een plichtsbesef zouden we eerlijker en bewuster moeten omgaan met wat we allemaal in onze gronden steken, in de zeeën gooien en in de lucht pompen. Is het niet ontstellend te lezen dat er in onze oceaan plastic eilanden drijven van achtergelaten rommel, zo groot als New York? De plastic korrels vergiftigen de vissen en dus op termijn ook ons. En dat we in het Amazone-woud, de groene long van de wereld, bossen blijven ontginnen voor commercieel profijt?!

Het zijn maar enkele van de vele voorbeelden die we allemaal lezen en kennen, maar toch wenden we onverschillig het hoofd af en doen we alsof het maar een detail of tijdelijk fenomeen is. Een groot deel van de westerse wereld ‘be-leeft’ zijn bestaan in de best mogelijke omstandigheden. Er is voldoende voedsel, we zijn beschermd tegen natuurrampen, de medische wetenschap staat verder dan ooit, we kunnen zelfs al naar andere planeten reizen. Maar kunnen we op deze manier doorgaan? 

Deze signalen vertalen zich niet alleen in afbrokkelende ijsschotsen op de Noordpool of een toenemend aantal orkanen. Er waren nog nooit  zoveel kinderen het slachtoffer van zware allergieën, alsof ons lichaam zich verzet tegen onze huidige levensstijl.

Gelukkig zijn er ook hoopvolle tekenen van verandering. De jongeren gaan vaker auto’s gaan delen, meer recycleren en nadenken over hun ecologische voetafdruk. Ook bedrijven beseffen dat duurzaam ondernemen niet alleen hip staat in een brochure maar ook feitelijk bijdraagt aan een betere en gezondere wereld. Niet alleen voor haar share- en stakeholders, maar ook voor haar eigen langetermijnleven. 

Vandaar deze warme oproep om dit jaar een aanzet te geven tot verandering en bewustwording zodat uw achterkleinkinderen de song van Pharrell Williams in 2117 kunnen beluisteren: laat ons eerst vegen voor eigen deur en met kleine dingen beginnen: we gooien niets meer uit het raam, we nemen wat vaker de fiets in plaats van de auto, we gebruiken in de tuin wat meer de schoffel in plaats van glyfosaten, enzovoort.

Met die insteek wens ik u en uw familie alvast een prachtig, gezond en liefdevol 2018!

 

REAGEREN? RUDI@DEKERPEL.COM

 

(Vrije Tribune - onder de redactionele verantwoordelijkheid van de auteur)

 

 

 

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka

Het is ontstellend dat er in onze oceaan plastic eilanden drijven van achtergelaten rommel, zo groot als New York