Skip to main content
  • Nieuws
  • “Handelsrelaties met VS moeten normaliseren”

“Handelsrelaties met VS moeten normaliseren”

  • 04/11/2020

De economische relatie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is wereldwijd de belangrijkste motor voor economische groei, handel en welvaart. “Zeker in deze crisistijden is het cruciaal dat de nieuwe Amerikaanse president de handelsrelaties met de EU snel normaliseert. We moeten af van het opbod van maatregelen en tegenmaatregelen die de internationale handel alleen maar schaden. Ook voor Limburg als exportprovincie is dat nefast”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

Johann

"We moeten af van het opbod van maatregelen en tegenmaatregelen die de internationale handel alleen maar schaden. Ook voor Limburg als exportprovincie is dat nefast."
 

De EU en de VS zijn elkaars belangrijkste handelspartners. Hun economieën zijn samen goed voor bijna een derde van de wereldhandelsstromen. De EU en de VS zijn goed voor bijna 30% van de wereldhandel in goederen. De trans-Atlantische economische relatie creëert en onderhoudt ook bijna 15 miljoen banen in de EU en de VS.

De States zijn voor Vlaanderen de vijfde grootste exportmarkt en de derde leverancier van Vlaanderen. De VS zijn ook de tweede grootste investeerder in Vlaanderen: bijna 72.000 Vlaamse jobs zijn te danken aan Amerikaanse bedrijven die hier aanwezig zijn. Maar er zijn ook omgekeerd heel wat Belgische bedrijven actief in de VS. Meer dan 300 Belgische bedrijven bieden er werk aan ongeveer 160.000 mensen.

Handelsakkoord

Een heropstart van de onderhandelingen voor een breed vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS is niet meteen aan de orde, maar mag na deze verkiezingen zeker niet gelost worden. “De opportuniteiten die een handelsakkoord tussen de EU en de VS zou bieden aan een open economie als Limburg zijn legio”, zegt Johann Leten.

“We hopen dat de EU en de VS weer de draad kunnen oppikken in de zogenaamde TTIP-onderhandelingen. We roepen vooral op tot samenwerking tussen de EU en de VS om het multilaterale handelssysteem te versterken.”

Internationale Voka-ambassadeur 

Ook Arne Van der Steen, CEO van Formdrill, volgt de uitslag op de voet. De Limburgse ondernemer en Voka Global Ambassador voor de VS heeft een Amerikaans kantoor in Illinois, niet ver van Chicago. 

“We overschatten makkelijk het belang van de Amerikaanse president. Als je geen meerderheid in de senaat hebt, kan je alsnog weinig veranderen. Uiteraard bepaalt een president mee het imago van een land. De Verenigde Staten blijft weliswaar een zakenland en het is zeker niet alleen Donald Trump die daar voor gezorgd heeft”, zegt hij.

“Gelijk speelveld blijft belangrijk”

Het is momenteel verre van duidelijk wie de verkiezingen zal winnen, maar de Voka-ambassadeur ziet wel verschillen die van economisch belang kunnen zijn. “Onder Joe Biden zou er veel meer aandacht zijn voor de aanpak van het coronavirus. Dat wil zeggen dat er meer lockdowns zouden zijn en dat de economie het op korte termijn uiteraard minder zal doen. Dat zou ook invloed hebben op onze verkoop.”

Ook over de handelsrelaties is hij duidelijk. “Donald Trump heeft de afgelopen ambtstermijn de invoerrechten verhoogd. Indien Joe Biden het haalt, zouden die vermoedelijk dalen, hoewel een gelijk speelveld belangrijk zal blijven. Europeanen zijn op dat vlak te braaf. Je betaalt heel wat geld om te mogen invoeren in China, maar omgekeerd is dat bijvoorbeeld niet het geval.”

Contactpersoon

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie