Skip to main content

Handelsakkoord EU – VK

  • 28/01/2021

Na drie jaar van onderhandelen in het kader van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU hebben beide partners uiteindelijk op 24 december 2020 een handelsakkoord gesloten. 

De euforie van het eerste uur is bij een aantal ondernemingen al wat getemperd. De meeste bedrijven zijn ervan uitgegaan dat er op het handelsverkeer tussen de EU en het VK vanaf 1 januari 2021 geen invoerrechten van toepassing zouden zijn. Dit is ook zo, op voorwaarde dat de goederen die tussen de EU en het VK worden verhandeld, van preferentiële oorsprong zijn. Maar wanneer goederen eerst vanuit een derde land (bv. VS of China) in de EU worden ingevoerd en nadien worden doorverkocht aan klanten gevestigd in het VK, kunnen deze goederen bij invoer in het VK niet genieten van het preferentieel invoerrecht (0%). 

Om te vermijden dat er in dit geval tweemaal invoerrechten moeten worden betaald (zowel in de EU als in het VK), kan men opteren om de goederen in de EU onder een bijzondere douaneregeling (bv. douane-entrepot) te plaatsen. Daarna kunnen ze dan op basis van een wederuitvoer naar het VK worden vervoerd. 

Een samenvatting van het handelsakkoord is terug te vinden op de website van de Europese Commissie.

Meer informatie over de toepassing van de preferentiële oorsprongsregels is terug te vinden op de website van de Belgische douane.
 

Contactpersoon

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Gosselin
Proximus
IMU - Sport Vlaanderen
VZW_IMU_GROUPS
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Ontdek onze vacatures!
IMU - Altez 0110
Welt white paper