Skip to main content
  • Nieuws
  • “Handelsakkoord creëert meer opportuniteiten op Chinese markt”

“Handelsakkoord creëert meer opportuniteiten op Chinese markt”

  • 23/02/2021

Na 7 jaar onderhandelen is het zover: het investeringsakkoord tussen de EU en China is rond. Wat betekent dit voor Vlaamse ondernemers? We vroegen het Nico Vanherle, Global Ambassador China en CEO van M1glio, en Noël Deferm, General Manager van Hammer-IMS

Nico Vanherle
Global Ambassador China en CEO van M1glio, Nico Vanherle


Chinese investeerders hadden tot voor kort makkelijker toegang tot de open Europese economie dan omgekeerd. Europese bedrijven moesten meestal een joint venture oprichten met een Chinees bedrijf. Het nieuwe investeringsakkoord biedt Vlaamse bedrijven dus nieuwe kansen.

Nico Vanherle: “Vooral sectoren als financiële dienstverlening, onroerend vastgoed, de automobielbranche, verhuur en leasing hebben er voordeel bij. Bovendien verbetert onze concurrentiepositie ten opzichte van Chinese staatsbedrijven. Enig minpunt is het feit dat zaken als de binnenlandse aanbestedingsregels of beperkingen op grensoverschrijdende gegevensstromen niét ter sprake komen in het akkoord.”

Symbolische overwinning

“Politiek gezien is het akkoord voor China echt een symbolische overwinning”, vervolgt Nico. “Het toont de sterke samenwerking met de EU. Tegelijk vergroot de verkiezing van Joe Biden als president van de VS de vooruitzichten op een hernieuwde trans-Atlantische benadering. En de overeenkomst past in een context van bredere ontwikkelingen in de Chinese wetgevingen. Eind vorig jaar voerde men ook een wet in die buitenlandse investeerders betere voorwaarden biedt. Denk dan aan bescherming van intellectueel eigendom en gegevensbeveiliging om oneerlijke concurrentie te voorkomen van onder meer grote e-commerce- bedrijven.”

Belang van klimaat en mensenrechten

China engageert zich om de afspraken van de Internationale Arbeidsorganisatie en het Klimaatakkoord te respecteren. Duurzame ontwikkeling is een belangrijke pijler in het handelsverdrag.

Nico: “In het verleden kreeg China vaak kritiek op dit vlak, hoewel de hele wereld het land wel gebruikte voor goedkope productie en het net daardoor minder kon investeren in milieu en arbeidsomstandigheden. Maar de EU spreekt ditmaal over ongekende toezeggingen wat betreft klimaat en mensenrechten.”

Verhoogde kwaliteit

De afgelopen 20 jaar steeg de kwaliteit van de Chinese productie en de lokale vraag enorm.

Nico: “Het loont de moeite om er op productiekosten te besparen en eventueel verkoop in het Aziatische land te overwegen. Ook in China laten ontwikkelen, is een optie. Dat beseffen bedrijven als Apple, BMW en Volkswagen alvast, die er sowieso al jaren productie plannen. Alles is er voorhanden om testen en certificaten te regelen. Mits de nodige begeleiding, kan je als Vlaamse ondernemer dus met een gerust hart in China investeren.”

Hammer-IMS meet de mogelijkheden

Hammer-IMS, opgericht door Tom Redant en Noël Deferm, hoopt alvast een plekje te veroveren op de Chinese markt. Het bedrijf ontwikkelt ecologische machines voor de kwaliteitsinspectie van de dikte en het basisgewicht van producten ‘op rol’: textiel, plastics en nonwovens. Daarmee speelt het bedrijf in op de eis van overheden om oudere meetprincipes op basis van nucleaire en radioactieve technologie te vervangen en zo dus groener te werken. Noël Deferm: “We zijn volop bezig met ons er te profileren. Sinds begin 2020 maken we er connecties, maar corona zorgde natuurlijk voor vertraging.”

Van vervangmarkt naar groeimarkt

De hoofdreden voor Hammer-IMS om opties in China te verkennen is het feit dat de investeringsmarkt van machinerie er nog elk jaar groeit. “Op Europese bodem worden er beduidend minder machines gebouwd. Wat betekent dat we hier voornamelijk het meetsysteem van oude machines vervangen. Maar dat maakt de waarde voor ons een twintigtal keer kleiner dan in China waar er nog een nieuwe markt is.”

"Politiek gezien is het akkoord voor China echt een symbolische overwinning."

Hulp van specialist

Om de contacten met China vlot te laten verlopen en de markt af te tasten, schakelde Hammer-IMS het advieskantoor Horsten International in. “Zij analyseren alles van a tot z. Eerst en vooral checkten ze de interesse, de applicatiedomeinen, onze meerwaarde voor de Chinese markt, enzovoort. Op basis daarvan stelden wij een strategisch plan op om de volgende stappen te bepalen. De concurrentie van Chinese bedrijven trotseren is wel een uitdaging. De verkoopsmarge moet voor 
ons realistisch blijven. Maar er zijn niet meteen Europese kapers op de kust, of toch niet op grote schaal.”

Bescherming van technologie

Om hun innovatieve ontwikkelingen te beschermen en te vermijden dat Chinese spelers deze kopiëren, plant Hammer-IMS enkel de zaken die technologisch gezien niet essentieel zijn, zoals de onderbouw, in China te maken. “De coretechnologie, de meettechnieken en radarsystemen stoppen we in aparte bouwblokken hier. Dat is ook praktisch gezien handig voor transport, want dat zijn de lichtste elementen.”

Wennen aan WeChat

“Communiceren met Chinese zakenmensen verloopt toch net iets anders dan we gewoon zijn. Geen e-mails of telefoontjes, wel WeChat. Zelfs met klanten en leveranciers. Dat is een aanpassing. We nemen wellicht binnenkort een Chineestalige medewerker aan die alles ter plaatse voor ons regelt. Dat verlaagt de drempel naar de Chinese bedrijven toe én dan moeten wij niet te veel heen en weer reizen. In juni vertegenwoordigen er sowieso al twee mensen onze onderneming op een grote textielbeurs. Spannende tijden!

Beyond Borders China: stoom je klaar voor de Chinese markt!

Heb je belangstelling voor zakelijke opportuniteiten in China? Maak kennis met Beyond Borders China! In 4 sessies word je wegwijs gemaakt in alle facetten van de Chinese markt. Samen met ervaren experts behandelen we de belangrijkste aandachtspunten. Ontdek er hier alles over

Internationaal ondernemen?

Circuit Zolder

Artikel uit publicatie