Skip to main content
  • Nieuws
  • Haal een academisch onderzoeksteam in huis voor je kmo

Haal een academisch onderzoeksteam in huis voor je kmo

  • 09/07/2020

De kmo’s vormen een belangrijk fundament van de Limburgse economie. Om die groep van ondernemers te versterken, lanceert Voka – Kamer van Koophandel Limburg samen met UHasselt het ‘From PhD to SME’-traject. “Dat koppelt doctorale en postdoctorale onderzoekers aan een kmo, zodat de praktijkervaring en academische kennis bijdragen tot meer groei voor het bedrijf én de onderzoekers. Momenteel zijn we op zoek naar kandidaat-bedrijven”, zeggen Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, en Luc De Schepper, rector van UHasselt. 

JJLL

De samenwerking tussen Voka – KvK Limburg en UHasselt start in oktober, maar de zoektocht naar bedrijven is volop bezig. “We zoeken Limburgse kmo’s die zich kandidaat willen stellen als praktijkcase voor een groep van drie tot vier onderzoekers”, legt Johann Leten uit. Luc De Schepper vult aan: “De deelnemers ontdekken in zes theoretische modules meer over strategische bedrijfsvoering in kmo’s. Daarna passen ze die kennis toe op de kmo en maken ze een actieplan voor de uitdagingen waar het bedrijf voor staat.”

Win-winsituatie

De wisselwerking tussen het bedrijfsleven en de academische wereld is voor beide partijen een win-winsituatie. “Negen op tien doctoraatshouders zetten hun carrière verder buiten de universiteit”, vertelt Luc De Schepper. “In de bedrijfswereld liggen de klemtonen nu eenmaal anders dan in de academische wereld. Dit unieke project geeft hen alvast voeling met de bedrijfsvoering van een kmo en alle aspecten die daar bij komen kijken.”

"Dit unieke project geeft doctoraatshouders voeling met de bedrijfsvoering van een kmo"

Voor ondernemingen is de academische kennis dan weer een buitenkans. “Kmo-bedrijfsleiders zijn vaak ondernemers die verschillende operationele taken op zich nemen. Ze krijgen zelden de kans om uit te zoomen en kritisch na te denken over de pijnpunten of strategie van hun onderneming”, zegt Johann Leten. “Deze doctorale en postdoctorale onderzoekers, actief in uiteenlopende onderzoekdomeinen, versterken met hun theoretische kennis en inzichten dus de bedrijfsvoering op lange termijn.”

“Nood aan sterke universiteit”

De samenwerking tussen Voka – KvK Limburg en UHasselt bewijst bovendien dat een sterke onderwijsinstelling noodzakelijk is voor onze provincie. “Zeker in crisistijden hebben we nood aan een sterke universiteit. Zo houden we niet alleen het talent in onze provincie, maar beschikken we over kennis en expertise om onze bedrijven te sturen richting een duurzame toekomst”, besluit Johann Leten.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Circuit Zolder