Skip to main content

Groene economie uitgelicht

  • 19/09/2019

In deze editie van Ondernemers Vlaams-Brabant zoomen we in op groene economie. Water vormt de leidraad doorheen deze special. Joris Pieters, duurzaamheidscoördinator bij De Watergroep, licht toe hoe zij water op maat proberen aanbieden om zo watertekort Vlaanderen te voorkomen. Water als grondstof is is geen vanzelfsprekendheid meer. Critique Belge uit Tienen hanteert een innoverende aanpak om droogte en waterschaarste te beperken. De zevende Havenstudie, in opdracht van ING, is een feit. Dit rapport geeft weer hoe duurzaam Belgische en Nederlandse havens uit de Rijn-Scheldedelta zijn. Professor Theo Notteboom en Dirk Vanhoutteghem lichten een tip van de sluier op.

 

Water op maat, vandaag voor de generatie van morgen

Als het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen levert De Watergroep drinkwater aan ruim 3.2 miljoen klanten in 177 Vlaamse Gemeenten. Maar vanuit de klassieke drinkwateractiviteiten is de groep de voorbije vijftien jaar uitgegroeid tot een integraal waterbedrijf dat ook actief is als rioolbeheerder en dat industrieprojecten op maat van bedrijven uitwerkt. Die integrale aanpak is nodig om watertekorten in Vlaanderen te voorkomen. Joris Pieter is duurzaamheidscoördinator bij de Watergroep en legt uit hoe belangrijk het is om telkens voor een geschikte en duurzame waterbron te kiezen.

De Watergroep

"Door meer hergebruik beperken we risico bij droogte"

Citrique Belge uit Tienen maakt citroenzuur voor onder meer frisdranken en geneesmiddelen. Daarbij heeft het heel wat water nodig: zo'n 35 miljoen kubieke meter per jaar. Maar dat dreigt steeds minder makkelijk voorhanden te zijn en dus zet het bedrijf sterk in op innovatie. "Door meer in te zetten op hergebruik worden we minder afhankelijk van enkele bronnen, zoals de Gete, en beperken we de risico's op droogte", zegt Lieve Lamberts van Citrique Belge.

Als de waterstand in de Gete te laag wordt omwille van aanhoudende droogte, zal men zich moeten beroepen op meer grondwater. In dat geval naakt de dreiging voor het bedrijf om meer volume te verbruiken dan waarvoor ze zijn vergund. "Er is een aanspreekpunt nodig waarbij bedrijven terecht kunnen en dat mee kan nadenken over mogelijke oplossingen in het geval van aanhoudende droogte", meent Lieve Lamberts. 

Waterschaarste

Word jij de klimaatambassadeur van 2019?

MIK Klimaatambassadeur 2019Enig idee wat de ondernemingen NNOF, Ecoworks, Kasteelhoeve Wange, ACE Packaging en DNS Belgium gemeenschappelijk hebben? Het zijn allemaal bedrijven die sinds 2014 door miK (milieu infopunt voor de kmo) werden verkozen tot Klimaatambassadeur! Hoe hebben zij die titel verdiend? Door actief in te zetten op klimaatneutraliteit en duurzaam ondernemen! Dat doen wij ook, hoor ik je denken?! Dan komt jouw onderneming in aanmerking om de titel Klimaatambassadeur 2019 in de wacht te slepen. Aarzel dus niet, neem deel, en wie weet wordt jouw onderneming binnenkort in de kijker gezet en kunnen jullie acties ook andere ondernemingen inspireren! 

Afvalvrij tegen 2020

Sodexo België heeft zich geëngageerd om tegen 2020 al haar sites volledig afvalvrij te maken. Met andere woorden: alle afval zal hergebruikt, gerecycled of gerevaloriseerd worden en wegwerpartikelen met kunststoffen voor éénmalig gebruik worden verbannen. “Momenteel hebben wij al een restaurant dat volledig plastiekvrij is”, vertelt Florence Rossi, Director Corporate Responsibility & QHSE BeNeLux trots. “En andere restaurants gaan ongetwijfeld volgen.”

Rossi stelt dat het welzijn van de mensen een sleutelfactor is voor goede prestaties. Opdat werknemers zich zouden kunnen concentreren op hun kerntaken, wil Sodexo zich toeleggen op de niet relevante taken zoals catering, schoonmaak of technisch onderhoud door ze uit te besteden aan specialisten. "Als achttiende grootste werkgever ter wereld kan Sodexo een grote impact hebben om de wereld van de consument veiliger, gemakkelijker en gezonder te maken", aldus Rossi. 

 

Florence Rossi

Groene havenlogistiek in de schijnwerpers

In september verschijnt de zevende Havenstudie in opdracht van ING. Die belicht de duurzaamheid van de Belgische en Nederlandse havens uit de Rijn-Scheldedelta. Prof. Theo Notteboom (Universiteit Antwerpen) en Dirk Vanhoutteghem (Gosselin Group) lichten een tip van de sluier op.

Groene havenlogistiek in de schijnwerpers
Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad