Skip to main content
  • Nieuws
  • Gratis sessies helpen familiebedrijven groeien

Gratis sessies helpen familiebedrijven groeien

  • 30/10/2018

Met haar medewerking aan de Week van de Bedrijfsoverdracht heeft werkgeversorganisatie Voka de afgelopen dagen vele familiebedrijven in Vlaanderen de nodige handvatten voor verdere groei aangereikt. Om familiebedrijven meer te sensibiliseren en te begeleiden rond emotionele aspecten die groei in de weg staan of vertragen, gaat Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland de volgende weken op dat elan door. De gratis bij te wonen Family Talks op maandag 5 november bij Frisomat is het eerstvolgende inspiratiemoment voor familiale ondernemers.
 

Familiebedrijven zijn van cruciaal belang voor onze Belgische economie en welvaart, met vandaag liefst drie op de vier werkgevers in ons land die zich in deze categorie van ondernemingen bevinden. De praktijk leert dat hun ontwikkeling en verdere groei nauw afhangen van het geluk van de betrokken familieleden en familiale aandeelhouders. 

In haar groeiend aanbod aan ondersteuning op maat van familiale ondernemingen, besteedt de Antwerps-Wase Kamer daarom bijzondere aandacht aan de emotionele aspecten van familiale bedrijfsvoering. Dit komt onder meer tot uiting in de Family Talks. Dit nieuw concept dat familiale ondernemers gratis kunnen bijwonen, beleeft op maandag 5 november zijn kick-off bij het Wijnegemse staalbouwbedrijf Frisomat. 

Familiale ondernemers kunnen er in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen, zowel met elkaar als met uiteenlopende experten. Bij deze eerste sessie focussen we ons op de invloed van externen op het bestuursniveau en in het aandeelhouderschap. Topics zijn onder andere de meerwaarde van het werken met een niet-familiale CEO en hoe als familiebedrijf omgaan met overnames en private equity’, geeft Sven de Vocht, directeur ondernemerschap van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, mee. 

Samen familiecharter schrijven

Eerder dit jaar heeft de Antwerps-Wase Kamer al het traject Familiecharter op gang geschoten. Daarbij komen vier verschillende familiebedrijven samen om hun familiecharter te schrijven. 
‘Deze unieke formule die groepsdiscussies aan individuele feedback koppelt, valt erg in de smaak bij de deelnemers. Ze ervaren dit als een zeer inspirerend klankbord voor uiteenlopende belangrijke vragen over dit onderwerp. Volgend jaar starten we al een derde editie van dit traject op’, stipt de Vocht nog aan.

De ondersteuning door de Antwerps-Wase Kamer biedt alleszins een meerwaarde, zo bevestigen verschillende bedrijven. ‘De persoonlijke begeleiding gecombineerd met feedback uit de groep en het delen van ervaringen tussen de familiebedrijven is zeer waardevol. De duidelijk gedefinieerde onderwerpen helpen bij het stapsgewijs schrijven van ons familiecharter’, vindt Chloé Cuypers van Orfit Industries uit Wijnegem.

Option Tape Specialties uit Temse denkt er niet anders over. ‘Je verplicht jezelf om na te denken over zaken die je anders gemakkelijk voor je uitschuift, maar die zeer belangrijk zijn voor de goede verstandhouding binnen de familie en de continuïteit van het bedrijf’, stelt managing director Henk Post.

Contactpersoon

Sven De Vocht

Directeur dienstverlening

Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gosselin