Skip to main content
  • Nieuws
  • “Gezonde medewerkers zijn goed voor onze economie”

“Gezonde medewerkers zijn goed voor onze economie”

  • 07/05/2018

De KamerAcademie, de opleidingsafdeling van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, pakt dit jaar weer uit met de opleiding ‘Duurzaam gezondheidsmanagement’. Klinkt dat ietsje te abstract? Lesgever Barbara Torfs verduidelijkt het belang van een structureel gezondheidsbeleid in een onderneming.

“De opleiding ‘Duurzaam gezondheidsmanagement’ focust op het fysieke welzijn van de medewerkers in een onderneming. Dat kan gaan over alles wat te maken heeft met beweging, voeding, ergonomie, relaxatie enzovoort”, vertelt de voormalige directeur marketing en communicatie van Schoenen Torfs. Ook daar introduceerde ze succesvol een gezondheidsbeleid onder de naam Fit@Work. Vandaag coacht ze ondernemingen die willen inzetten op gezondheid.

“Er wordt veel met cijfers gegoocheld, maar een écht ROI (return on investment) kan je niet plakken op de inspanning voor een beter gezondheidsbeleid. Het staat wel met zekerheid vast dat het een positief effect heeft op je medewerkers."

En dat vertaalt zich dan toch in resultaten?

barbara torfs
“Een duurzaam gezondheidsbeleid heeft
een positief effect op je medewerkers.”

Barbara Torfs: “Waarschijnlijk wel, want een gezonde medewerker is sowieso goed voor onze economie. Het terugdringen van ziekteverzuim is in dat opzicht ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid van de werkgever. Maar het gaat ook om een stukje bewustwording bij de medewerkers over hoe zij het aspect gezondheid in hun privéleven beleven. Een grotere bewustwording voor een goed slaappatroon zorgt bijvoorbeeld voor fittere collega’s.”

Maar hoe ga je dan concreet aan de slag met een gezondheidsbeleid?

Barbara Torfs: “Tijdens de opleiding die ik bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg geef, focussen we op drie stappen. In de eerste plaats moet je een draagvlak creëren, zowel bij de medewerkers als bij de directie. Wanneer je als HR-afdeling bijvoorbeeld een dergelijk beleid op poten wil zetten, zal je ook budget en tijd moeten krijgen.”

“Voor medewerkers is het dan weer belangrijk dat je aan hun noden voldoet. Een logische volgende stap is dus de behoeften en noden in kaart brengen. Een medewerker die iedere dag in de winkel rondloopt heeft geen behoefte aan een stappenchallenge.”

“Tot slot maak je een projectplan waar je het beleid praktisch uitwerkt tot een tastbare campagne of workshop. Daarna is het essentieel om de werking te evalueren en bij te sturen. De samenwerking tussen de preventiedienst, HR en interne communicatie is daarbij van cruciaal belang. Ook voor die communicatie geven we tijdens de opleiding tips en tricks.”

Je mag met andere woorden niet over één nacht ijs gaan.

Barbara Torfs: “Klopt! Met deze opleiding willen we voorbij de hype gaan. Een duurzaam gezondheidsbeleid staat niet gelijk aan die pingpongtafel in je kantoor of die ene stappenchallenge. Het gaat om het structureel inplannen én volhouden van acties die het fysieke welzijn van de medewerkers ten goede komen.”

Kan je Limburgse voorbeelden geven van bedrijven die een duurzaam gezondheidsbeleid toepassen?

Barbara Torfs: “De Stad Lommel heeft een lang traject uitgewerkt waarin ik voornamelijk geholpen heb met het onderzoek naar het draagvlak van het beleid. Alken-Maes heb ik dan weer geholpen met het uitwerken van een projectplan voor hun gezondheidsweek die ze ieder jaar organiseren. Je kan met andere woorden het hele proces zelf in handen nemen of voor bepaalde aspecten hulp inroepen.”

 

Meer informatie?

De opleiding ‘Duurzaam gezondheidsmanagement’ vindt plaats op 29/05 en 05/06, telkens van 09.00u tot 12.30u. Alle info vind je via https://www.voka.be/limburg/duurzaamgezondheidsmanagement

Contactpersoon

Marijke Steegen

Coördinator Kameracademie