Skip to main content

Gezocht: besmettelijk virus

  • 13/05/2020

Iedere maand opent Jef Wittouck, voorzitter Voka Oost-Vlaanderen, ons magazine Ondernemers met een scherpzinnig voorwoord. 

Bijsluiter: de houdbaarheidsdatum van een column in coronatijd is één dag.  

Ik schrijf 30 april 2020. Maandag 4 mei is het Dag van (weer aan) de Arbeid. Dat stemt me blij. 

Op 13 maart ging de wereld abrupt op slot en sindsdien is niets nog zeker. De lockdown doet elke dag eender lijken: leeg en onzeker. Morgen kan de situatie weer helemaal anders zijn. Voor ondernemers is dat de pest. De aandelen van de sector trendwatching staan historisch laag. Slimme visionairen hullen zich nu wijselijk in stilzwijgen. Achteraf voorspellen en (af)rekeningen maken is al te gemakkelijk.  

Terwijl iedereen zich het hoofd brak over omgaan met de eerste tekenen van disruptie door nieuwe technologie en opkomende bedrijven, raasden mondiale fenomenen met orkaankracht door onze economie en samenleving: klimaatverandering, migratie en nu de coronapandemie. Geen van deze total disruptors werd écht voorspeld; wij ondergingen en ondergaan het gebeuren. De aanpak van de eerste twee was tot nog toe geheel ontoereikend en de bestrijding van COVID-19 vergt een hoge tol, aan mensenlevens maar – zo valt te vrezen – nog meer aan welvaartcreatie. 

De impact van corona op onze economie is enkel te vergelijken met de terugval van activiteit tijdens de beide wereldoorlogen in de vorige eeuw. Negen bedrijven op tien ervaren omzetverlies, zeven ervan zelfs meer dan 50%. Zeven bedrijven op tien maken gebruik van tijdelijke werkloosheid. België telt tijdelijk 1,3 miljoen werklozen (maar krijgt de asperges niet geoogst). 

We moeten lessen trekken uit wat gebeurt en vooruit kijken. Zoals bedrijven tijdens deze coronacrisis de sterkste medewerkers en knapste teams zien opstaan, is de tijd voor uitmuntende politiek en maatschappelijk leadership aangebroken. Wie the bigger picture ziet, zet in op duurzame gezondheid én welvaart tegelijk. Analisten waarschuwen dat het herstel van (heel) lange duur zal zijn. De internationale handel dreigt maanden (jaren?) verstoord te blijven en een opflakkering van het virus is een reëel gevaar. 

Wij hebben een nieuw virus nodig. Niet de aanstoker van Spaanse griep of COVID-19 maar één die mensen ‘besmet’ met de drang om dingen aan te pakken en op te lossen. Ondernemers en werknemers die er – veilig en voluit - voor gaan. Wetenschappers en zorgkundigen die het gevaar verder bedwingen en neutraliseren. En beleidsmensen die een relance van onze economie op korte en lange termijn waarmaken. Die via Vlaamse en federale regelgeving en beleid de solvabiliteit van bedrijven veiligstellen, een exportstrategie heruitvinden en investeringen stimuleren. Lokale besturen die mee het bad inspringen door hun fiscale honger te temperen en bedrijven financiële ademruimte te gunnen. En ja, we zullen niet ontsnappen aan een transformatie van onze economie in the long run. Het politieke leadership over de partijen heen is opvallend stil. Hopelijk maken zij de incubatietijd door … van het nieuwe do it20-virus. 

Jef Wittouck Jef Wittouck 

 Voorzitter Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen 

 

 

 

 

“Wij hebben een nieuw virus nodig, één die mensen ‘besmet’ met de drang om dingen aan te pakken en op te lossen”