Skip to main content

Geothermie voor STEM

  • 19/08/2020

Al meer dan 5000 leerlingen bezochten de Geothermiecentrale in Mol, ben jij de volgende?

Dankzij de samenwerking tussen de Provincie Antwerpen, VITO, Goodplanet en Voka KvK Mechelen-Kempen en krijgen jongeren via het project ‘Geothermie voor STEM’ de kans om een nieuwe energiebron te ontdekken. Op een nooit geziene diepte van 4.235 meter wordt er in de Kempen heet water van 150 graden Celsius opgepompt dat gebruikt kan worden voor verwarming en energieproductie. Hiervoor werd ondermeer door zandsteen geboord dat maar liefst zo’n 360 tot 370 miljoen jaar oud is.

Dankzij de inbreng van Fluvius, de scholengemeenschap KOGEKA te Geel, het Technisch Atheneum HET SPOOR en het Technisch Instituut Sint-Paulus te Mol, werd er ook een state of the art ‘Geothermie voor STEM’-lokaal ingericht, lopen leerlingen door een dwarsdoorsnede van de bodem, werd er een mini-woning met warmtenet gebouwd en er is een rondleiding in virtual reality. 

Door studenten in contact te brengen met nieuwe energiebronnen, worden ze ook warm gemaakt voor techniek en wetenschap. Technisch en wetenschappelijk geschoolde mensen blijven dus gegeerd, we denken aan pijpfitters, lassers, elektro-mekaniekers, ingenieurs, geologen, ... .

Vanaf september 2020 wordt er door VITO en Goodplanet een dagvullend programma aangeboden. In de voormiddag ligt de focus op diepe geothermie als onmisbare schakel in de hernieuwbare energiemix van de toekomst. Trekpleister is de eerste diepe geothermiecentrale in Vlaanderen bij VITO dat pionierswerk verricht om deze nieuwe energiebron te introduceren. Met de augmented reality app ResourceCity (naar analogie met Pokémon Go) gaan leerlingen op terreinverkenning en leren over chemie en materialen.

In de namiddag staat onze planeet centraal. VITO doet onderzoek naar cleantech en duurzame ontwikkeling zoals CO2-captatie en duurzame productie van plastic. CO2 is onontbeerlijk voor het leven op de planeet maar we stoten momenteel zoveel uit dat het een bedreiging wordt voor ons klimaat. Leerlingen maken aan de hand van een proef kennis met de VITO-technologieën om CO2 op te vangen en te hergebruiken. Ook een leven zonder plastic is haast ondenkbaar, alleen zorgen de fossiele grondstoffen bij het fabriceren ervan ook voor heel wat CO2. VITO gaat op zoek naar alternatieven voor deze fossiele grondstoffen. Een quiz boost jouw kennis over plastic, het gebruik  en de recyclage ervan.

Een keitoffe doe- en leerdag voor je klas toch? Interesse om een bezoekje te brengen aan de Geothermie site in Mol? Ga naar de website van Goodplanet en meld je aan. Zo eenvoudig is het.

Samen maken we van onze planeet een Goodplanet!

logo Goodplanet
logo VitoProvincie AntwerpenLogo Voka

Contactpersoon

Guido Evens

Senior adviseur duurzaam ondernemen

Advertentie Vermant - mei