Skip to main content
  • Nieuws
  • George Osborne blikte vooruit na brexit

George Osborne blikte vooruit na brexit

  • 10/02/2017

George Osborne was dinsdag de veelbesproken keynote op Vooruitblik 2017, het jaarlijkse event van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland in de Antwerpse Stadsschouwburg. Als minister van Financiën in de regering Cameron was Osborne sleutelfiguur én bevoorrechte getuige van het brexit-referendum. Aan de meer dan 850 aanwezigen in de Stadsschouwburg gaf hij zijn visie op dit kantelpunt in de Europese geschiedenis.  

De internationale gast werd, net zoals bij de vorige editie van Vooruitblik, ingeleid door burgemeester Bart De Wever. Hij begon zijn speech met felicitaties voor de ondernemers. ‘In 2016 werden 55.000 nieuwe jobs gecreëerd waarvan het overgrote deel in de privésector. Er waren ook nooit meer starters dan vorig jaar. Proficiat daarvoor.’ Hij sloot zich ook aan bij de oproep die Kamervoorzitter Stéphane Verbeeck net daarvoor had gelanceerd om de meerwaardebelasting niet in te voeren. De vennootschapsbelasting zoals die momenteel bestaat, noemde hij ‘onrechtvaardig en jobvernietigend’.

Osborne

Een statement waar keynote van de avond George Osborne meteen op inspeelde. ‘Jullie plan om de vennootschapsbelasting te verlagen is een goed idee.’ Daarna had de voormalige Britse minister van Financiën het natuurlijk uitgebreid over de brexit. ‘Iedereen weet dat ik een hartstochtelijke tegenstander van de brexit ben, maar we hebben het pleit verloren omdat we niet elke dag gestreden hebben voor onze ideeën. Een belangrijke les voor de toekomst. De uitstap uit de Europese Unie mag in geen geval een vechtscheiding worden die enkel draait om geld. We moeten iedereen eraan herinneren waarom we de EU in de eerste plaats hebben opgericht. Omdat we er ondanks onze verschillen van overtuigd waren dat samenwerking zou leiden tot welvaart.’

Tot slot riep hij de aanwezige ondernemers op om de onderhandelingen niet zomaar aan de Europese Commissie en de overheden te laten. ‘Jullie zijn een krachtige gemeenschap van ondernemers, laat jullie stem horen opdat we tot een evenwichtig akkoord zouden komen in belang voor onze beide economieën’, aldus Osborne.

 

Achteraf mengde Osborne zich nog in het publiek om informeel ideeën uit te wisselen met de aanwezigen. Een geslaagde avond.

Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper