Het jonge Gentse biotechbedrijf myNEO dat technologie ontwikkelt voor gepersonaliseerde kankervaccins, is in opmars. Eind mei verstevigde het zijn positie als innovatiespeler binnen de oncologie door een internationale samenwerking af te sluiten met de Duitse biotechreus CureVac. “We zullen onze expertises combineren om nieuwe immunotherapieën te ontwikkelen.”

Nog geen vier jaar geleden hield Cedric Bogaert myNEO boven het doopvont. Na zijn onderzoek over hoe het menselijk genoom gebruikt kan worden om kankertypes te diagnosticeren, voorspellen en behandelen, kwam hij in contact met VUB-professor Kris Thielemans en richtte hij samen met enkele biotechondernemers (prof. Wim Van Criekinge en Jan Van den Berghe) een bedrijf op. Hun gezamenlijk doel? Kanker bestrijden door heel selectief het immuunsysteem te gaan activeren.
Helende data
Intussen plaatste myNEO zich de voorbije jaren al meermaals op de kaart door zijn innovatie in de ontwikkeling van kankerbehandeling en immunotherapie. Met hun technologie willen ze het afweersysteem van patiënten ‘trainen’ in het herkennen van kankercellen om er zich vervolgens tegen te richten. Dat gebeurt via de nauwkeurige selectie van neoantigenen, bepaalde oppervlakte-eiwitten die uitsluitend op tumorcellen voorkomen, die afgeleverd worden aan het afweersysteem via een vaccin.
Na lang onderzoek is myNEO erin geslaagd om op geavanceerde manier data van genetische en immunologische testen correct te combineren en interpreteren. Zo wordt de ‘vingerafdruk’ van de tumor en zijn neoantigeendoelwitten blootgelegd. Op basis van grote biologische datasets en klinische knowhow die het twaalfkoppige team de afgelopen jaren kon verzamelen, doen krachtige algoritmes met behulp van machine learning de rest.
(lees verder onder de foto)
CureVac als katalysator
Voor Cedric zijn team is het noodzakelijk voor de groei van myNEO om samen met grote klinische partners projecten op te zetten. “Die genereren immers meer data voor de optimalisatie van de technologie en laat ons toe sneller impact te maken op de klinische wereld. De samenwerking met CureVac is dus cruciaal. Het is een belangrijke speler en voorloper in het domein van mRNA-vaccinatietechnologie. Dankzij hun expertise en middelen kunnen we de komende jaren grote stappen zetten. Het feit dat een speler van dergelijk kaliber met ons in zee gaat, sterkt ook mijn geloof dat we wereldwijd het verst staan in ons domein.”
De kapitaalronde die begin dit jaar gepland stond om vijf miljoen euro op te halen, werd nog even on hold gezet. “De omzet die we binnenhalen uit partnerships is meer dan verwacht dus schuiven we die plannen even voor ons uit”, besluit Cedric.
