Skip to main content

Geld uitgeven kan iedereen

  • 30/09/2021

In onze Toekomstindicator maken we ieder jaar het socio-economisch bilan van onze provincie op. Wie dacht dat dit bilan bloedrood zou
kleuren, komt bedrogen uit. We verliezen weliswaar enkele punten ten opzichte van 2019, maar de predicties voor 2021 zijn bijzonder hoopgevend.

Johann Leten
Johann Leten: "Geld uitgeven is niet moeilijk. Verantwoordelijk besturen is dat wel. Het is nu aan onze politici om zich te bewijzen en ons een weg richting groei te vormen."

Door het type crisis en de massale overheidssteun blijft structurele schade uit. Althans voorlopig, want het echte werk begint nu pas. Ergens louter geld in pompen is immers geen garantie op succes. Vraag dat maar aan mastodonten van voetbalclubs als Paris Saint-Germain en Manchester City. Jaar na jaar geven ze duizelingwekkende bedragen uit aan spelers. En dat alles met één doel: de Champions League winnen. Met een gezamenlijke spelerswaarde van 1,7 miljard euro is dit tot op heden beide nog niet gelukt. Dit terwijl Bayern München, een club die gericht investeert, goed wordt bestuurd en nota bene geen schulden heeft, zes Champions League-trofeeën in de kast heeft staan.

Dit om maar aan te geven dat elke uitgave en investering gepaard moeten gaan met goed beleid om te renderen. De gezamenlijke overheden gaven 40 miljard euro uit tijdens deze crisis. Een aanzienlijk deel daarvan was bestemd om bedrijven boven water te houden. En terecht, massale faillissementen hadden de staatskas nog een pak meer geld gekost. Maar dan is het nu wel noodzakelijk om een klimaat te creëren waarin ondernemingen kunnen groeien, aanwerven en investeren. Zo niet dreigt die 40 miljard eerder een uitgave dan een investering te worden.

"Het is noodzakelijk om een klimaat te creëren waarin ondernemingen kunnen groeien, aanwerven en investeren"

De overheden kregen in augustus bovendien nog een zak Europees geld ter beschikking. Het Belgisch Herstel- & Veerkrachtplan werd toen immers goedgekeurd door de Europese Commissie. Een investeringsbedrag van 6 miljard zou tegen 2026 ons bbp met 0,9% kunnen doen stijgen. Maar ook hier is duidelijk dat vooral de gevraagde hervormingen cruciaal zijn. Een effectieve transformatie van onder andere onze arbeidsmarkt zou immers binnen de twintig jaar voor een stijging van maar liefst 16% van ons bbp zorgen.

Geld uitgeven is niet moeilijk. Verantwoordelijk besturen is dat wel. Het is nu aan onze politici om zich te bewijzen en ons een weg richting groei te vormen. Anders dreigen we de komende jaren enkel in onze pintjesliga te moeten blijven spelen.

 

Artikel uit publicatie