Skip to main content

Geert Moerman twittert

  • 26/03/2018

Op Twitter deelt Geert Moerman kort en krachtig zijn visie op ondernemerschap, economie, politiek en het leven zoals het is. U kan hem volgen onder de twitternaam @Geert_D8. In Ondernemers geeft hij maandelijks een uitgebreidere commentaar bij enkele opvallende tweets.

Geert Moerman

 

27 februari

Opvallend hoeveel hoop heel Zuid-Afrika in haar nieuwe president #Ramaphosa stelt, na jaren corruptie en achteruitgang onder Zuma #Vokabesoek


Een moeilijk onderwerp, maar je kan er niet omheen als je Zuid-Afrika bezoekt. Hoe zit het nu met de integratie van de zwarte en blanke bevolking? Is er nog iets te merken van apartheid? Hoe ziet de toekomst van deze samenleving eruit?

Moeilijke, maar terechte vragen, een voortdurend spanningsveld is er zeker. De laatste avond van onze reis zat ik in een bar in Long Street te praten met een jonge zwarte man uit Kenia. Hij was sinds een jaar in Kaapstad waar hij aan de filmschool studeerde. Nadat we een tijdje in gesprek waren over zijn achtergrond en toekomstplannen, vertrouwde hij me toe dat hij - voor het eerst sinds hij in Zuid-Afrika was - een gesprek voerde met een blanke man bij wie hij zich 'een gelijke' voelde.

En het moet gezegd, bijna overal zijn de kelners, taxichauffeurs, hotelpersoneel, ... zwart. De manier waarop sommige blanken deze mensen aanspreken, hautain en snauwerig, is om de muren van op te lopen. Natuurlijk, niet alles gebeurt met de efficiëntie die we in het Westen gewend zijn. Maar als je woont in Zuid-Afrika is dat toch ook omdat je van de mensen houdt, niet enkel voor de natuur en het mooie landschap, mag ik hopen?

De periode van apartheid, officieel tussen 1948 en 1990, heeft diepe wonden in de samenleving gekerfd, waarvan de sporen verre van verdwenen zijn. Om apartheid tegen te gaan, werden black empowerment maatregelen genomen, waarbij bedrijven bijvoorbeeld verplicht zwarte mede-investeerders en leidinggevenden moeten hebben. Probleem is dat dit een weelderige bron van corruptie wordt, omdat deze regeling niet de meest bekwame mensen naar boven brengt maar een nieuwe kaste met dikwijls weinig eigen merites en competenties. In zekere zin gebeurt er vandaag opnieuw selectie op ras, maar nu in het voordeel van de zwarte bevolking. Zwarte Zuid-Afrikanen eisen extra rechten op omwille van het onrecht dat hen in het verleden werd aangedaan, maar nemen ze ook evenredig de plichten die gepaard gaan met hun nieuwe verantwoordelijkheden? De Zuma-periode was desastreus op dit gebied, de hoop in de nieuwe president Ramaphosa - de man die Nelson Mandela als zijn waardige opvolger zag - is groot. Hoe omzichtig hij zal omgaan met een aantal zwarte eisen om te vermijden dat er een blanke brain drain komt en investeringen worden afgeremd, is één van de vele moeilijke evenwichtsoefeningen die hij in dit gelittekend maar o zo mooie land zal dienen te maken.

 

 

2 maart

Bezoek aan de townships vandaag met #vokabesoek. Beklijvend. Gelukkig ook heel wat ondernemende projecten met sterke sociale impact om levenskwaliteit te verbeteren. Ook hier is werken de enige sociale zekerheid

De townships in Zuid-Afrika zijn een bijzonder fenomeen. Anders dan de slums in India of de favela’s in Brazilië bijvoorbeeld, die een soort ongeordende uitdeining van de stad zijn. Townships zijn duidelijk afgebakende en gereguleerde gebieden, soms een heel eind van de stad gelegen. Van enkele tien- tot honderdduizenden mensen worden gehuisvest in kleine dicht bij elkaar gebouwde barakken, gemaakt van golfplaten en prefab betonelementen.

De mensen die in de townships wonen, gaan werken in de verafgelegen stad. De verplaatsing gebeurt in taxibusjes, met wacht- en rijtijd duurt de enkele reis dikwijls twee uur. Voor het familiale weefsel is dit nefast, vier uur verplaatsingstijd bovenop de werktijd, dan blijft er niet veel meer over van je dag. Bovendien zit er een soort maffia-systeem achter deze busjes, waardoor mensen een kwart tot de helft van hun inkomen besteden aan dit vervoer. Weinig motiverend dus om werk te zoeken, meer dan 30% van de Zuid-Afrikaanse bevolking is dan ook werkloos.

De Vlaamse ondernemer Nour Addine Ayyoub is CEO van Zailab in Kaapstad, een bedrijf dat software maakt voor contact centers. Hij gebruikt deze kennis om in de mega-township Delft een contact center uit te bouwen, waar mensen ter plaatse kunnen werken. Naast de investering in een gebouw, werd er ook geïnvesteerd in wifi-torens die de hele township dekken. Zo moet het op termijn mogelijk zijn om de mensen ook van thuis uit te laten werken. Een bijzonder idee, dat in deze barakken mensen achter een PC met headset klanten over heel de wereld te woord staan.

Dit voorbeeld geeft een goed idee van het soort digitale disruptie die we zagen in Zuid-Afrika. Op zich worden hier minder gloednieuwe, digitale ontwikkelingen bedacht zoals in Silicon Valley, New York, Boston ... of zelfs in Gent. Maar de slimme toepassing van digitale technologie op maatschappelijke en sociale problemen zorgt voor een snelle welvaartsstijging en emancipatie van de bevolking. Gezondheidszorg, milieu, energie, sociale ontwikkeling, ... de digitale scene maakt zaken mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren. In deze zin was deze inspiratiemissie opnieuw een voorbeeld van digitale disruptie, maar anders, the other way around.

 

 

Ontdek hier ook het reisverslag van onze missie naar Zuid-Afrika.

 

Volg Geert Moerman op Twitter: @Geert_D8

Reageer op geert.moerman@voka.be

Contactpersoon

Geert Moerman

Gedelegeerd bestuurder

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka