Skip to main content

Geert Moerman twittert

  • 31/01/2018

Op Twitter deelt Geert Moerman kort en krachtig zijn visie op ondernemerschap, economie, politiek en het leven zoals het is. U kan hem volgen onder de twitternaam @Geert_D8. In Ondernemers geeft hij maandelijks een uitgebreidere commentaar bij enkele opvallende tweets.

Geert Moerman

14 januari

Wel, ik kan me vergissen natuurlijk, maar ik meen dat een voetballoge een representatieve en correcte plaats is voor een stadsbestuur om haar gasten te ontvangen en dat -net als voor het Fornuis- dit geen heksenjacht behoeft #eigenmening #beschaafddebat

Bekentenis. Ik was in de inmiddels beruchte skybox op AA Gent waar de kreeftensaus van tafel loopt en de champagne tegen de muren wordt gespoten. Niet dus, de werkelijkheid is veel prozaïscher. De inrichting van de skybox is nogal refterachtig – de andere skyboxen in het stadion zijn veel attractiever- en de aangeboden lunch en drank zijn allesbehalve buitensporig. Maar in de media is de skybox van de stad Gent, aangewakkerd door een rücksichtlose oppositie, inmiddels uitgegroeid tot een oord waar publieke middelen worden verspild voor privégewin en schimmige zaakjes.

Nu even een framing die niet door politieke berekening of afrekening is ingegeven, maar vanuit zakelijk-professioneel standpunt bekeken. Een stad is een belangrijke klant van vele bedrijven en partner/ stakeholder voor talrijke organisaties. Als je gelooft in partnership en open innovatie, ontmoeten partijen die (willen) samenwerken elkaar best regelmatig, ook informeel, om te zorgen dat samenwerkingen soepel en in goede verstandhouding vooruit gaan. Een formalistische benadering, waar enkel ambtenaren op basis van een schriftelijk dossier contacten mogen hebben met partijen uit de privésector, is allesbehalve wenselijk.
Uit een recente Voka-enquête bleek dit trouwens één van de punten waar stad Gent op achteruitgaat. Ondernemers hebben meer en meer de indruk in een nodeloos formalisme en gereglementeer terecht te komen, waardoor grote projecten bemoeilijkt en investeringen afgeremd worden.

Waar kan men elkaar ontmoeten? Vanzelfsprekend heeft de stad vele gebouwen en events waar ze burgers, ondernemers en gasten vanuit alle geledingen kan ontvangen. Een top-voetbalclub die speelt in één van de mooiste stadions in Europa is zeker een relevante plek om je als attractieve stad te promoten. Bijzonder geheimzinnig is die skybox ook niet, want je kan hem zien vanuit het hele stadion en er hangt ook een bordje dat deze van Stad Gent is. Al 4,5 jaar ondertussen, er bestaan grotere geheimen. Dit skybox-deel van het Ghelamco-dossier lijkt dan ook op het zoeken naar spijkers op laag water. Dergelijke framing is geen goede zaak voor het ondernemerschap. Op de duur durft geen beleidsvoerder of politicus nog een gesprek aan te gaan zonder zich juridisch in te dekken. 

 

17 januari

Misschien ook een idee voor #Gent dat rood en groen apart naar de kiezer trekken, zo kan de democratie tenvolle haar werk doen

In Antwerpen is de kartellijst ‘Samen’ tussen rood en groen ontbonden omwille van een conflict over personen. In Gent trekken rood en groen vooralsnog wel samen naar de kiezer. Op een of andere manier blijf ik dit soort kartellijsten een verschraling van de democratie vinden. Of minstens toch een beweging in de richting van het Amerikaans model, waar twee blokken tegen elkaar staan en the winner takes it all.

Gelukkig is ons Europees model veel rijker en smeden we - na de verkiezingen - coalities tussen een aantal partijen. De kiezer heeft een duidelijke keuze waar elke partij voor staat. Bij kartellijsten is dit veel minder het geval; veelal lijken deze aaneengesmeed om het aantal stemmen maximaal te valoriseren in zetelaantal of om een blok te vormen waar andere partijen niet omheen kunnen. Allicht zijn dit tactisch nuttige overwegingen, maar dienen ze onze democratie? De burger heeft minder keuze en ook een minder duidelijk zicht waar elke partij naartoe wil. Na de verkiezingen zijn het aantal coalitie-opties beperkter, met als gevolg dat er minder precies kan ingespeeld worden op de richting die de burger aangeeft.

In de Voka-enquête over de tevredenheid van ondernemers over hun stadsbestuur, staan twee centrumsteden aan de top met originele, brede en eerder onverwachte coalitie-samenstellingen. Mechelen wordt bestuurd door Open Vld, Groen, N-VA en CD&V. Kortrijk door Open Vld, N-VA en Sp.a. Fijnmazige coalities in plaats van vooraf gevormde blokken blijken in deze steden uitstekend te werken. Als politici de mening van de burger echt willen kennen en de democratie ten volle respecteren, stel ik voor vooraf bepaalde combines terzijde te schuiven en met open vizier naar de kiezer te trekken.


Volg Geert Moerman op Twitter: @Geert_D8

Reageer op geert.moerman@voka.be

Contactpersoon

Geert Moerman

Gedelegeerd bestuurder

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka