Skip to main content

Geert Moerman twittert

  • 06/05/2019

Op Twitter deelt Geert Moerman kort en krachtig zijn visie op ondernemerschap, economie, politiek en het leven zoals het is. U kan hem volgen onder de twitternaam @Geert_D8. In Ondernemers geeft hij maandelijks een uitgebreidere commentaar bij enkele opvallende tweets.

Verkenning finale Amstel Gold Race zit erop, met Fromberg-Keutenberg-Cauberg. Morgen 240 km, zal maar een bescheidener wielershirt aantrekken ?#agr19

@Geert_D8

Matthieu Van der Poel zorgde in de Amstel Gold Race voor één van de meest spectaculaire ontknopingen in de finale van een wielerwedstrijd. Op het niveau van de tijdrit waarmee Greg Lemond de Tour 1989 won van Laurent Fignon. En ja, misschien voor ons Belgen ook een beetje zoals Tom Boonen wereldkampioen werd in 2009. “Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?”, schreeuwde Michel Wuyts in de micro en schreef daarmee ook wielergeschiedenis als commentator.

Ongeveer elke grote klassieker heeft sinds enkele jaren op zaterdag de cycloversie voor wielertoeristen, de zondag gaan de profs dan aan de slag. Net echt. Om me in de winter te motiveren voldoende te trainen en wat op mijn gewicht te letten, had ik me voor vier opeenvolgende klassiekers ingeschreven. Gent-Wevelgem, Ronde Van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Amstel Gold Race. Telkens komen daar duizenden wielertoeristen aan de start, alleen in de wind hoef je niet te rijden.

De mooiste? Het prachtig glooiende landschap, de lentebloesems en een temperatuur van 25°C maakten van de Amstel Gold Race toch iets bijzonders. Een ‘sluipmoordenaar’ ook. Geen enkele helling is echt lastig -met uitzondering van de Keutenberg- of lang, maar vanaf de eerste tot de 240e kilometer rijgen helling na helling zich aan elkaar, tot je plots geen jus meer in de benen hebt. Ook bij de profs was het slagveld op het einde niet te overzien en kregen we de onwaarschijnlijke ontknoping waar men nog generaties lang zal van spreken.

Want wielrennen heeft iets met generaties. Als ik Parijs-Roubaix rij, zie ik voor mijn ogen hoe Roger De Vlaeminck in mijn kindertijd zweefde over de rug van de kasseien, ik zie Eddy Merckx in 1975 nog terugkomen na een bandbreuk en onmiddellijk demarreren op de laatste knik omhoog voor je Roubaix binnenrijdt. Als eerbetoon zet ik daar ook altijd nog eens door, wat een gevoel. De Ronde van Vlaanderen speelt zich zowat in mijn achtertuin af; ik blijf me bewust van het privilege gewoon van thuis uit in dit landschap te kunnen fietsen. Gent-Wevelgem is een heerlijk gevecht tegen de wind in een bucolisch landschap. Nog wat doorgedreven kunnen sporten en mijn kinderdromen herbeleven, daarom doe ik dit. Want natuurlijk is het soms lastig, koud en nat, is alle energie op. Maar het glorieus gevoel tijdens het afzien (en heerlijk stram en toch relax de dagen erna), ik kan het niet missen.

Geert Moerman twittert

In 1992 en 2014 heerlijk gereisd door #SriLanka. Prachtig land, supervriendelijke mensen. Ondanks al het leed van de (burger)oorlog. En nu dit. “Je hebt de nacht nodig om de sterren te kunnen zien (Sri Lankaans gezegde)”. En dit land is een ster, een parel in de oceaan #allthebest

@Geert_D8

Bij acht bomaanslagen in Sri Lanka op Pasen zijn meer dan 300 doden gevallen. De doelwitten waren luxehotels en kerken. Wie er achter de aanslag zit, is nu nog onduidelijk. Moslims en christenen zijn immers relatief kleine minderheden in dit land, de Singalese meerderheid is boeddhistisch, de Tamils hoofdzakelijk hindoe. Na tientallen jaren burgeroorlog met de Tamiltijgers leek het liefelijke land eindelijk vrede te kennen sinds begin deze eeuw. Tot deze gruwelijke aanslag die het toerisme- een belangrijke motor van de economie- weer jarenlang zal ontmoedigen.

En toch, het is zo’n heerlijk land om te bezoeken. Tropische en weelderige natuur, mooi weer en zoveel te zien zonder grote afstanden af te leggen. Kort bij de hoofdstad Colombo ligt het authentieke vissersdorp Negombo, waar een bom in de kerk nu tientallen slachtoffers maakte. In het binnenland heb je de pittoreske stad Kandy, waar de dagelijkse processie met de gouden Boeddhatand de heftigheid van de rituelen onderstreept.

Er zijn de archeologische sites van Polonnaruwa en Anuradhapura, de onovertroffen leeuwenrots van Sigiriya. Je waant je opnieuw in Ceylon, de vroegere naam voor Sri Lanka onder koloniaal Engels bestuur, in de theeplantages rond de hooggelegen stad Nuwara Eliya. We vierden nieuwjaar 2014 in de balzaal en de tuin van het Grand Hotel, onvergetelijk. Er zijn wildlife reservaten zoals Yala en Bundala, heerlijke kustplaatsen zoals Galle, een werelderfgoedstadje uit de Nederlandse periode.

Maar vooral de mensen maken het verschil. Zo vriendelijk en voorkomend. Bescheiden maar ook toegankelijk, ze hebben nog steeds graag contact met de Europeanen, precies alsof ze er zelf het meest van genieten. Misschien is dit een Sri Lankaanse vorm van customer intimacy, maar je hebt nooit de indruk dat commerciële bedoelingen de bovenhand halen. Veel moed aan de inwoners van dit mooi en boeiend land om eens te meer aan de heropbouw te beginnen. Ik wil er graag nog eens een derde keer naartoe. Meer dan ooit.
 

Volg Geert Moerman op Twitter: @Geert_D8

Reageer op geert.moerman@voka.be

Contactpersoon

Geert Moerman

Gedelegeerd bestuurder

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat