Skip to main content
  • Nieuws
  • Geen loze nieuwjaarsboodschappen, alstublieft

Geen loze nieuwjaarsboodschappen, alstublieft

  • 03/01/2022

Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens. Voornemens die – laten we eerlijk zijn – vandaag vaak al in de prullenbak liggen. Tussen iets zeggen en iets doen zit immers een groot verschil. Dit geldt net zozeer voor onze beleidsmakers. De politieke nieuwjaarsbrieven staan vaak vol heldere analyses van waar het misloopt in dit land. Het pleit voor hen dat die analyses vaak correct zijn en niet toevallig aansluiten bij de zaken die wij telkens weer aan de kaak stellen.

Johann Leten

 

Enkel blijven concrete acties jaar na jaar uit. En waar dat bij de burger hoogstens zorgt voor een kilootje extra rond het middel, zijn de gevolgen in politieke kringen een stuk verregaander. Het mislopen van grote buitenlandse investeringen is er daar één van. De loonkost en de hoge inactiviteit zijn vaak de belangrijkste redenen waarom externe spelers afhaken.

De gemiddelde loonkost ligt nu al tien procent hoger dan in pakweg Zweden. Met de automatische loonindexering ligt er bovendien een stijging van nog eens zes procent in het verschiet. Het is al langer duidelijk dat dit systeem op de schop moet, maar de politieke moed ontbreekt. Hiermee wordt iedere verantwoordelijkheid netjes van zich afgeschoven. Of zouden bepaalde partijen en vakbonden er akkoord mee gaan om de lonen terug te laten dalen wanneer de index zakt?

“De aangekondigde maatregelen om mensen te activeren zijn zwaar onvoldoende om écht het verschil te maken.”

Het verhaal van de problemen op de arbeidsmarkt is intussen grijsgedraaid, maar de plaat daarom terug in de platenbak steken zonder er nog naar om te kijken, zou de grootst mogelijke fout zijn. Al lijkt dat wel te gebeuren. De aangekondigde maatregelen om mensen te activeren zijn zwaar onvoldoende om écht het verschil te maken. Het pensioenplan dat voorgesteld werd, zou zelfs het omgekeerde effect hebben. In een al krappe arbeidsmarkt mensen vroeger op pensioen laten vertrekken, dat krijgen we als land aan niemand uitgelegd.

Met het energiedossier, het verhaal rond stikstof, regiovorming en alles wat speelt rond ruimtegebruik zijn er nog heel wat prangende zaken die aangepakt moeten worden. Na jaren van quasi louter coronabeleid moeten in 2022 effectief zaken in beweging komen. En het zal nu moeten gebeuren, vóór er in verkiezingsmodus gegaan wordt. 

Beste politici, zorg dat we jullie niet enkel op woorden, maar ook op daden kunnen beoordelen in 2024. 
 

Artikel uit publicatie