Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Geef bedrijven zes maanden uitstel voor bedrijfsbelastingen

Geef bedrijven zes maanden uitstel voor bedrijfsbelastingen

  • 27/03/2020

Zopas hebben 39 burgemeesters in de regio Mechelen en Kempen een brief ontvangen van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. De werkgeversorganisatie vraagt om uitstel van betaling. Specifiek voor de bedrijfsbelastingen. “En dat voor zes maanden. We moeten absoluut verhinderen dat bedrijven over de kop gaan”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

Volgens de meest recente bevraging van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen loopt de schade door de coronacrisis in de regio op tot 3 miljard euro. “Vanmiddag weten we tot wanneer de verstrengde veiligheidsregels van kracht zijn. Die worden mogelijk verlengd. De kans is dus groot dat bedrijven méér dan 3 miljard euro schade zullen oplopen”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.   

“Uit een berekening van onze Voka-Kamer blijkt dat bedrijven via de bedrijfsbelastingen voor gemiddeld 20 procent van de inkomsten zorgen van een gemeente, gelegen in de regio Mechelen en Kempen. Dat is een enorme inspanning. Door deze ongeziene coronacrisis, vragen we maximale ondersteuningen van de gemeenten”, aldus Laveren.

Zopas hebben 39 burgemeesters in de regio Mechelen en Kempen daarom een brief ontvangen. Met drie duidelijke vragen.

•    “We vragen uitstel van betaling voor alle gemeentelijke bedrijfsbelastingen. Het gaat om een uitstel van 6 maanden voor de betaling van de belastingen waarvoor ondernemingen het aanslagbiljet 2019 ontvangen hebben. Indien dit uitstel niet voldoende is, moeten bedrijven afspraken kunnen maken met de gemeente over een afbetalingsplan”, aldus Laveren.

•    “Daarnaast vragen wij enkele noodzakelijk fiscale aanpassingen. Belastingverhogingen die eventueel ingingen vanaf 2020, dienen teruggeschroefd te worden. Wij vragen ook om de opcentiemen op de onroerende voorheffing deze legislatuur niet te verhogen, maar eerder te verlagen.”

•    “Tot slot vragen wij om de nodige maatregelen ter ondersteuning van de lokale bedrijven in de gemeente.”


“We zien in een aantal gemeenten al constructieve maatregelen om ondernemers te ondersteunen. We maken een ongeziene crisis mee. Dit vraagt dus ook ongeziene inspanningen”, besluit Tom Laveren. “We moeten absoluut verhinderen dat bedrijven over de kop gaan.” 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie VanRoey- nov