Voortaan zetten we elke maand een VeGHO-lid uit North Sea Port in de schijnwerpers. Deze maand: recyclagebedrijf Galloo, dat afval transformeert tot circulaire grondstoffen. Ook duurzaam transport is daar een essentieel onderdeel van. Hun jongste investering in een tweede duwbak is een stevig… duwtje in de rug richting duurzaamheid. “De schrootbusiness is een bijzonder kapitaalsintensieve sector”, vertelt Lieven Neerinck.
“Schroot is zeer geschikt voor transport over water: het kan niet bederven en leent zich perfect voor vervoer in bulk”
Lieven Neerinck, Site Manager Galloo Gent
Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?
“Het West-Vlaamse familiebedrijf Galloo (Menen), actief sinds 1939, telt op vandaag 45 sites, waarvan de meeste in Frankrijk gevestigd zijn, maar ook verschillende in België en twee in Nederland. Als marktleider in de sector recycleert de groep Galloo 1,5 miljoen ton ijzer, 200.000 ton non-ferrometalen en 40.000 ton plastics per jaar. Onze hub in North Sea Port is de ‘toegangspoort’ om schroot te verkopen naar onze klanten binnen en buiten Europa, denk aan Turkije en Egypte, maar evengoed de VS, India of Bangladesh. Binnen de Europese staalsector is er momenteel minder vraag, waardoor wij nu ook meer metalen exporteren naar andere landen waar er vraag is. Onze werven maken schroot of metaalafval aan door ‘aan de bron’ te verzamelen via schroothandelaars, via bedrijven waar er schroot valt tijdens het productieproces, via containerparken, via Recupel,... Wij kopen zo’n 50% schroot aan van onafhankelijke schroothandelaars. Alles komt bij ons binnen als afval, wij verwerken dit en het vertrekt opnieuw als een grondstof vanuit onze terminal in North Sea Port. We gaan zelf niets insmelten, maar maken de grondstof opnieuw klaar voor een staal-, aluminium- of koperfabriek. We laden schepen tussen de 37.000 à 43.000 ton, afhankelijk van de grootte van de klant.
Onze tweede activiteit in Gent is het ontmantelen van oude schepen. We slopen die en alle metalen die nog aanwezig zijn, geven we een nieuw leven door aan onze klanten te verkopen die ze opnieuw insmelten. Denk aan ijzer, maar ook non-ferro’s zoals inox, koper, aluminium, zink en lood.”
Welke zijn de voornaamste investeringen van de voorbije vijf jaar?
“Vorig jaar hebben we onze kade volledig vernieuwd (2 miljoen euro), met name het platte vlak waar het materiaal gestockeerd wordt. In 2020 hebben we ons waterzuiveringsstation uitgebreid en geüpdatet (1 miljoen euro). Het regenwater wordt nu eerst biologisch gezuiverd en pas nadien geloosd. In 2018 hebben we een mobiele kraan bijgekocht (2 miljoen euro) waardoor we nu tegelijkertijd een zeeboot kunnen laden en een schip lossen. Vier jaar geleden investeerden we ook in een eerste duwbak, de Galloo I. Met zo’n duwbak wordt schroot over de binnenwateren getransporteerd, en niet meer over de weg. Deze duwbak met een capaciteit van 2.294 ton vervoerde vorig jaar 120.000 ton schroot. Dankzij deze investering werden 5.000 vrachtwagens per jaar van de weg gehaald.”
Wat is de meest recente investering en/of welke is op til?
“Naar aanleiding van het succes van Galloo I, werd onlangs Galloo II aangekocht. Deze duwbak is 78 meter lang en 10,5 meer breed. Met een laadcapaciteit van 1.850 ton geeft deze duwbak het duurzaam transport tussen de filialen in Gent en Menen, North Sea Port en de klanten een extra boost. Deze duwbak is iets kleiner en gebruiksvriendelijker dan de eerste, wat handig is bij lage bruggen of een beperkte diepgang. Deze nieuwbak zal 4.200 vrachtwagens per jaar van de weg houden.
Onze sector is een heel kapitaalsintensieve sector. Bij de aankoop van vrachtwagens, containers en verwerkingsmachines zoals shredders en scharen, gaat het vaak over grote bedragen. Jaarlijks investeren we flink om onze werf in Gent verder uit te bouwen tot een efficiënte en flexibele schrootwerf.”
Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?
“Galloo is al 20 jaar actief in Gent in North Sea Port.”
Wat is de grootste troef van de fusiehaven?
“Gent is de ideale uitvalsbasis om schroot vanuit Frankrijk naar hier te voeren, en omgekeerd. Bovendien kunnen we onze circulaire grondstoffen exporteren via zeeschepen naar onze klanten. Enkel de beschikbaarheid van loodsen kan soms nog beter. We maken ook al jaren gebruik van binnenvaartschepen voor het vervoer van schroot van en naar Gent in North Sea Port. Goederen transporteren over het water biedt heel wat voordelen, zeker in vergelijking met wegtransport. Het is efficiënt (je weet wanneer de goederen arriveren), beter voor het milieu en vaak goedkoper. Schroot is zeer geschikt voor transport over water: het kan niet bederven en leent zich perfect voor vervoer in bulk. Als koploper in de recyclagesector dragen we de verantwoordelijkheid om te kiezen voor duurzame mobiliteitsoplossingen.”
Wat is de grootste uitdaging voor de komende jaren?
“Met de ingebruikname van een tweede eigen duwbak kijken we reikhalzend uit naar de verdere ontwikkeling van het project ‘Seine Schelde Vlaanderen’. Het huidige Canal du Nord zorgt voor veel beperkingen. Het is de ambitie van de Belgische en Franse overheden om met dit project de vaarweg tussen de Seine en de Schelde eindelijk te verbeteren. Deze opwaardering is voor Galloo essentieel om een optimale binnenvaart te kunnen organiseren: diepere vaargeulen, ruime passeerstroken en voldoende doorvaarhoogte onder de bruggen.”
