Skip to main content
  • Nieuws
  • "Fusie Neerpelt-Overpelt zal hele regio vooruit helpen"

"Fusie Neerpelt-Overpelt zal hele regio vooruit helpen"

  • 26/02/2018

Stephan Vandebeeck (Euroquip), Voka-ambassadeur voor Neerpelt, laat zijn licht schijnen over de lokale economie. We polsten onder meer naar de economische troeven van zijn gemeente.

Vandebeeck

Voka ambassadeurs: wie zijn ze? Geëngageerde ondernemers die steeds op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in hun gemeente. Wat doen ze? Samen met Voka – KvK Limburg een bedrijfsvriendelijk klimaat creëren voor hun gemeente. We onderworpen Stephan Vandebeeck alvast aan enkele vragen…

Hoe kan het bedrijfsleven in je gemeente het best omschreven worden?

Neerpelt heeft zich altijd geprofileerd als het dienstencentrum van Noord-Limburg. Sommige diensten zijn verhuisd naar Overpelt, zoals het ziekenhuis en de post, maar anderen zijn net gegroeid. Ik denk aan het vredegerecht, Syntra en de Noord-Limburgse Kunstacademie. Je kan bij ons ook gezellig shoppen, eten en uitgaan. Veel industrie hebben we niet, maar dat compenseren we deels met de uitgebouwde ambachtelijke zone ‘Heikensveld’.”

Hoe verlopen de contacten tussen het bedrijfsleven en de lokale politiek in je gemeente?

We hebben op regelmatige basis goede contacten met de gemeentelijke verantwoordelijke. Maar zoals het historisch gegroeid is, zijn de industriële mogelijkheden eerder beperkt in Neerpelt.”

Wat zijn de specifieke economische troeven van je gemeente?

“De geografische ligging van Neerpelt is top. We liggen tussen Tilburg, Eindhoven, Roermond, Maastricht, Hasselt, Geel en Turnhout. Deze steden hebben samen veel scholen, kenniscentra, incubatoren en productie eenheden. Die voorzien onze regio van menselijk potentieel en stabiele werkgelegenheid. Het is ook aangenaam vertoeven in de landelijke omgeving van Neerpelt. Tot slot geloof ik dat de fusie met Overpelt de hele regio vooruit zal helpen.”

Op welke punten moet je gemeente de volgende jaren inzetten?

“Het is al duizend keer gezegd maar de ontsluiting van de regio is een absolute must om Noord-Limburg leefbaar te houden. We zijn al jaren vragende partij en er is al heel veel over gezegd en geschreven. Nu is het tijd dat er iets gebeurt! Ik zou ook graag een uitbouw zien van de recreatieve, sportieve, culturele en ontspanningsmogelijkheden in de fusiegemeente. “

Hoe zie je je rol als ambassadeur?

Ondernemers en politiek bestuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook belangrijk dat we overleggen op een positieve en constructieve manier. Meewerken aan een succesvolle toekomst voor alle Noord-Limburgers en Neerpeltenaren in het bijzonder is een mooie uitdaging.”

Dit artikel verscheen eerder in Bedrijvig Limburg (februari 2018).