Skip to main content
  • Nieuws
  • ​Fiscale maatregel goed voor 5.258 duurzame Limburgse jobs

​Fiscale maatregel goed voor 5.258 duurzame Limburgse jobs

  • 18/09/2020

In 2015 werd Limburg erkend als ontwrichte zone. Hierdoor krijgen bedrijven die investeren en werkgelegenheid creëren fiscale ondersteuning. Dat de maatregel een schot in de roos is, bewijzen de cijfers. Sinds 2015 werden mede hierdoor al 5.258 nieuwe jobs gecreëerd. Voka – Kamer van Koophandel Limburg vraagt nu om een verlenging van de termijn. “Corona kostte reeds 3.350 Limburgers hun job. Met een extra termijn hebben we een grotere kans om de impact op korte termijn te neutraliseren”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder.

JJLL
“Corona kostte reeds 3.350 Limburgers hun job. Met een extra termijn hebben we een grotere kans om de impact op korte termijn te neutraliseren.”


Nog voor het SALK-uitvoeringsplan vroeg Voka – KvK Limburg aan KPMG een tool te ontwikkelen om een snelle reconversie mogelijk te maken na de sluiting van Ford Genk. Het resultaat was een erkenning van Limburg als ontwrichte zone waardoor bedrijven een vrijstelling van 25% van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing kregen wanneer ze innoveerden en tegelijk jobs creëerden.

"Verlenging is topprioriteit"

De termijn van zes jaar loopt medio 2021 af waardoor Limburgse ondernemers niet langer beroep zouden kunnen doen op deze steun. “Maar in feite heeft Limburg de eerste drie jaar als proeftuin gefungeerd. In 2018 werden immers enkele wijzigingen aangebracht waardoor het pas toen écht interessant werd. We zien dat na deze aanpassingen er 25% vaker beroep werd gedaan op de steunmaatregel. Daarom maakten we van de verlenging reeds een topprioriteit in ons verkiezingsmemorandum in 2019", aldus Leten.

"De crisis die we vandaag kennen is een extra argument om de ontwrichte zone nu ook in het federaal akkoord te betonneren."


In het Vlaams regeerakkoord werd alvast een opening gemaakt voor de installatie van nieuwe ontwrichte zones voor regio’s zwaar getroffen door de Brexit. Johann Leten: “De crisis die we vandaag kennen is een extra argument om dit nu ook in het federaal akkoord te betonneren. Sinds de sluiting van Ford Genk zijn er vandaag 5.619 minder werklozen in Limburg. Het is niet toevallig dat het aantal gecreëerde jobs door deze steunmaatregel quasi even hoog ligt. Met de 3.350 jobs die corona ons nu reeds heeft gekost, is het geen overbodige luxe om dit goedwerkend instrument langer in de markt te zetten.”

Voor Voka – KvK Limburg zijn investeringen in materiaal en mensen dé manier om uit deze crisis te komen. “Die bereidheid is er ook onder ondernemers. Laat ons deze initiatieven dan ook faciliteren op alle mogelijke manieren. Anders dreigt onze concurrentiepositie te verzwakken en lopen we weer jaren achter de feiten aan,” besluit Johann Leten.

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging