Skip to main content
  • Nieuws
  • Filip Vercauteren (Machiels Building Solutions): “Investeren in mensen is essentieel om te evolueren als bedrijf”

Filip Vercauteren (Machiels Building Solutions): “Investeren in mensen is essentieel om te evolueren als bedrijf”

  • 31/03/2021

Machiels Building Solutions – kortweg MBS – is een bedrijfsunit van Group Machiels gespecialiseerd in houtskeletbouw. Ook als aannemer realiseren ze knappe projecten. Om dat elan te behouden, zet het bedrijf sterk in op opleidingen, onder meer bij Voka.

Filip Vercauteren (Machiels Building Solutions)
“Dankzij regelmatige opleidingen blijven werknemers gemotiveerd en alert.”


Met zelfgeproduceerde houten bouw- elementen biedt Machiels Building Solutions een snelle, brandveilige en creatieve manier om woningen, gevels, publieke gebouwen, scholen, grootschalige recreatieparken en zoveel meer te bouwen. En ook op het vlak van energiezuinigheid en comfort bereikt houtskeletbouw erg gunstige resultaten. Hun strategie? De organisatie streeft voortdurend naar verbetering en vernieuwing.

Filip Vercauteren, general manager van MBS: “Intussen bestaan we 11 jaar, hebben we een 100-tal medewerkers en mikken we voor 2021 op een jaaromzet van 30 miljoen. Op korte tijd zijn we dus stevig gegroeid. Dat was ook de bedoeling. Je hebt toch een bepaalde grootte nodig om rendabel te blijven. Nu we op dit punt gekomen zijn, hebben we de ambitie om de komende jaren nog verder te focussen op duurzame groei en rendabiliteit. Onze toekomstgerichte visie en verantwoordelijke aanpak helpen ons daar zeker en vast bij.”

Toekomstgerichte visie

Jezelf blijven ontwikkelen als bedrijfsleider en organisatie, dat doe je onder meer dankzij businessgerelateerde opleidingen, praktische workshops en bijscholingen. Daar is de general manager van het Genkse bedrijf van overtuigd. “Ontwikkeling en groei vinden we belangrijk en we rekenen daarbij dikwijls op het Voka-opleidingsaanbod. Zelf vergaar ik bijvoorbeeld graag nog meer kennis over leiderschap en zelfsturende teams. Zo nam ik afgelopen jaar deel aan Real Leaders. Erg interessant vond ik dat. Intens bovendien, want we brachten 15 dagen door met een groepje van 12 Limburgse ondernemers onder deskundige leiding van James Bampfield. En dat volledig in afzondering.”

Leren van anderen én jezelf

“Om het onderste uit de kan te halen bij dergelijke opleidingen die zelfkennis stimuleren, moet je je natuurlijk openstellen. Je stelt je als persoon, leidinggevende en als organisatie eventjes kwetsbaar op. Om eruit te leren. Vertrouwen is dus essentieel. Je moet een klik maken en dúrven openhartig zijn. Maar al vlug merk je dat het kan in zo’n Voka-werkgroep. Dat alles binnenskamers blijft. Je haalt er dan ook veel uit. Wie ben ik? En waarom doe ik wat ik doe? Je leert jezelf als mens en bedrijfsleider beter begrijpen.”

“Ik vond Real Leaders dan ook bijzonder waardevol. Het was een kruisbestuiving tussen ondernemers uit tal van branches. Van de industrie tot de bouwsector. Van kmo’s tot multinationals. We bouwden een sterke band op en houden zeker nog contact.”

"Je moet een klik maken en dúrven openhartig zijn"

Retentiemanagement

Ook de medewerkers van MBS krijgen met regelmaat de kans om zich bij te scholen. Dat is een win-winsituatie. “Ik vind het belangrijk om te investeren in mensen. Het houdt hen gemotiveerd en alert. Vooral jongere werknemers ervaren dergelijke opleidingen als een pluspunt. Voor hun generatie is het absoluut essentieel om uitgedaagd te blijven in hun job.

Ze spreken tijdens allerlei interessante cursussen mensen uit andere sectoren. Ze doen nieuwe kennis op. En ze krijgen heel wat praktische tips die bruikbaar zijn voor hun functie bij MBS. Ik zie het als een vorm van retentiemanagement. Op die manier krijgen ze de kans om hun kennis en kunde naar een hoger niveau te tillen en daar pluk je als onderneming de vruchten van. Want het spreekt voor zich dat wij graag met een sterk en vast team werken.”

Corona-impact

“Corona hield me zeker niet tegen om opleidingen in veilige en optimale omstandigheden in te plannen. Teams en Zoom zijn bij ons intussen goed ingeburgerd, al moet ik wel zeggen dat ik er voorstander van ben om zoveel mogelijk live met elkaar te spreken in een werkgroep. Gelukkig is dat mits de nodige maatregelen ook behoorlijk gelukt. Open gesprekken voeren via Teams en Zoom, dat heeft soms toch wat beperkingen.”

Veel nadeel heeft MBS gelukkig niet ondervonden van corona. “We mogen niet klagen. Sommige projecten liepen wat vertraging op en een deel van die omzet verschoof dus enkele maanden. Voor de nabije toekomst is het net zoals voor iedereen koffiedik kijken. Gaan onze klanten het nog lastig krijgen als de overheidssteun stopt? We houden de vinger aan de pols en proberen ons zo goed als kan voor te bereiden, maar uiteindelijk wordt de echte impact macro economisch bepaald.”

Limburgse trots

Een van de vele projecten die MBS met succes afrondde in volle coronatijd is de toeristische Terhills-site. “We bouwden er op amper 10 maanden tijd 250 energiezuinige vakantiewoningen in houtskelet. Het was een uitdaging gezien het tempo en de aanpassingen om het allemaal coronaproof te houden. We zijn dan ook uitermate trots. In mei gaat het vakantiepark open. We kijken alvast uit naar de reacties van de bezoekers!”

 

Artikel uit publicatie