Skip to main content
  • Nieuws
  • Farmareus Nipro kiest voor Mechelen als Europees hoofdkwartier

Farmareus Nipro kiest voor Mechelen als Europees hoofdkwartier

  • 29/05/2018

De Japanse farmareus Nipro neemt vanaf vandaag zijn Europese hoofdkwartier in Mechelen-Noord in gebruik. Artsen en verplegend personeel uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten kunnen er speciale medische opleidingen volgen. Dit jaar verwachten ze al 300 studenten, die tijdelijk naar Mechelen komen. In een droomscenario zijn het er uiteindelijk 7.000 per jaar. Goed nieuws voor de hotel- en horecasector in Mechelen.

Vlak naast de E19 ligt het, richting Antwerpen. Het nieuwe Europese hoofdkwartier en opleidingscentrum van Nipro. Het is het eerste opleidingscentrum buiten Japan. Het had niet veel gescheeld of het hele complex stond in Hamburg. "Mechelen lag lange tijd in dezelfde weegschaal. Ik ben dan ook trots en dankbaar dat Nipro voor Mechelen heeft gekozen", zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen.

"Mechelen ligt centraal in Europa en het is vlakbij de luchthaven. Dat is handig omdat we veel buitenlandse zorgvertrekkers aantrekken om hier een opleiding te volgen. Ons bedrijf ligt vlak bij een uitrit van de E19. Het is ook een rustige campus, met geen doorgaand verkeer", zegt Serge Kemps, de Vlaamse ceo van Nipro Europe. "We zitten ook op enkele minuten van het verrassend mooie Mechelse stadscentrum. Allemaal argumenten om voor Mechelen te kiezen."

De farmareus zat sinds 1994 in Zaventem, maar is dit jaar verhuisd naar Mechelen.

 

2,7 miljard euro

Somers wilde koste wat het kost Nipro naar Mechelen halen. Het Japanse Nipro is een wereldspeler op het vlak van generische geneesmiddelen en het produceren van toestellen voor nierdialyse. Hun omzet wereldwijd komt op 2,7 miljard euro per jaar. Er werken 27.000 mensen. In België zijn er 320 medewerkers aan de slag. "“Wanneer ziekenhuizen of dialysecentra kiezen voor onze apparatuur, verzorgen we een grondige technische opleiding voor hun zorgverleners. Er zijn almaar meer mensen die nierdialyse nodig hebben. Vooral voor diabetici en patienten die lijden aan hart-en vaatziekten. Maar ook door onze moderne levensstijl nemen deze aantallen jaarlijks toe", zegt Kemps.

Nipro opende drie jaar geleden in Japan een gelijkaardig centrum, waar intussen 20.000 zorgspecialisten zijn opgeleid. “Voor de tweede helft van dit jaar verwachten we voor Mechelen eerder honderden studenten dan duizenden, maar vanaf volgend jaar komen we op kruissnelheid", klinkt het. Het droomscenario is om op termijn 7.000 zorgverstrekkers naar Mechelen te lokken. Goed nieuws voor de hotel- en horecasector.

Mechelen groeit met de komst van Nipro, en de aanwezigheid van bedrijven als Galapagos en Biocartis, nog meer uit tot de Vlaamse Biotech Valley.

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

De nieuwe Kia EV6 nu bij Kia Vermant
Ontdek onze vacatures!
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx