Skip to main content
  • Nieuws
  • Family Business Center helpt ondernemers met nieuwe Code Buysse

Family Business Center helpt ondernemers met nieuwe Code Buysse

  • 18/05/2017

Graaf Paul Buysse stelde gisteren de nieuwe update van de Code Buysse voor, de pragmatische leidraad voor deugdelijk bestuur van de onderneming. Onder het goedkeurend oog van Voka vzw-voorzitter Paul Kumpen mocht Pieter Smeets van het Family Business Center het eerste Limburgs exemplaar van de geactualiseerde code ontvangen uit handen van Graaf Buysse. Family Business Center onderstreept hiermee haar rol om Limburgse familiale ondernemers te inspireren en informeren.

Code Buysse
Vlnr. Pieter Smeets ontving onder het toeziend oog van Paul Kumpen het eerste Limburgs exemplaar van de nieuwe Code Buysse uit handen van graaf Paul Buysse. 

De vorige edities van de Code Buysse zijn zeer leesbare en praktische tools om corporate governance toe te passen in niet-beursgenoteerde ondernemingen. In de geactualiseerde Code Buysse-III staan voor het eerst in detail de taken van de raad van bestuur omschreven. Daarnaast behandelt ze nu ook onderwerpen als risicobeleid, diversiteit van de raad van bestuur en de evaluatie van de bestuurders.

Starten met een raad van bestuur

Wanneer u als ondernemer bereid bent om informatie vrij te geven, zeggenschap te delen en te luisteren naar externen, kan u nadenken over de opstart van een raad van bestuur. Op voorwaarde dat u ook afstand kan nemen van de dagelijkse, operationele agenda. Uiteraard moet u de governance correct toepassen door de overeengekomen regels en afspraken na te komen. Anders is de installatie van een actieve raad van bestuur weinig zinvol.

Taken van raad van bestuur

De vennootschapswet stelt dat de vennootschap wordt bestuurd door een raad van bestuur, maar zegt niet wat dat besturen precies inhoudt. In de Code Buysse-III worden zes taken voor de raad vooropgesteld. Ook de rol van de voorzitter en de tandem die hij vormt met de gedelegeerd bestuurder wordt omschreven en van tips voorzien.

Paul Kumpen, voorzitter Voka vzw: “De Code is als een menukaart waar recepten uitgehaald kunnen worden voor deugdelijk bestuur. Het is een echt werkinstrument dat je als leidraad kan afvinken. Ik moedig alle Limburgse ondernemers aan om in het Family Business Center de nodige info op te vragen en er concreet mee aan de slag te gaan.”

Pieter Smeets, manager Family Business Center: “De Code Buysse-III is een super handig en leesbaar instrument waarmee iedere ondernemer aan de slag kan. Graaf Paul Buysse droeg eenieder die het ondernemerschap genegen is op om deugdelijk bestuur tot standaard te promoten. Graag neem ik de handschoen op en begeleid ik ondernemers die dit in praktijk willen brengen.”

U kan de nieuwe editie van de Code Buysse hier raadplegen.

Meer info: pieter.smeets@voka.be