Skip to main content
  • Nieuws
  • Familiebedrijven kronen 'Eeuweling van het jaar' op Family Business Happening

Familiebedrijven kronen 'Eeuweling van het jaar' op Family Business Happening

  • 31/01/2018

Met 75 procent van de Vlaamse bedrijven in familiale handen, fungeren familiebedrijven als de uitgesproken krachtbron van de Vlaamse economie. Met een uitgebreid programma op maat ondersteunen de Voka – Kamers van Koophandel Mechelen-Kempen en Antwerpen-Waasland de leidende en toekomstige generaties van familiale ondernemingen zo goed mogelijk. Zo vindt volgende week donderdag 8 februari de derde editie van de Family Business Happening plaats. De aanwezige familiebedrijven kiezen dan onder meer de ‘Eeuweling van het jaar’ uit drie geselecteerde kanshebbers.

Na twee eerdere succesvolle edities, is familiebedrijf Dox Interieur Concepten op donderdag 8 februari de plaats van afspraak voor de derde editie van de Family Business Happening. Met dit gratis toegankelijk event exclusief voor ondernemers die een familiebedrijf runnen, willen de Voka – Kamers van Koophandel Mechelen-Kempen en Antwerpen-Waasland hen stof tot nadenken voor de toekomst en bruikbare tips uit de praktijk meegeven.

fbh2018
Een zeventigtal familiebedrijven uit de provincie Antwerpen neemt dit aanbod voor een inspirerende namiddag met beide handen aan.
“Eerst wacht hen een leerrijke rondleiding bij Dox, onder leiding van Inge Nuyens die als vijfde generatie in lijn dit familiebedrijf vandaag leidt. Daarna maken ze in kleinere groepjes kennis met drie familiebedrijven met een geschiedenis van minstens honderd jaar. Het gaat om de Mechelse brouwerij Het Anker, koffieproducent Miko uit Turnhout en het Antwerpse Stoopen & Meeûs, dat kleurstoffen en pigmenten verhandelt. Deze drie bedrijven nemen de aanwezigen mee in hun wereld, waarbij ze zowel stilstaan bij het verleden als dieper ingaan op het heden en de toekomst”, overloopt projectadviseur Stefan Van Ouytsel het programma.

Twee prijzen

Na dit ‘inleefmoment’ wacht de aanwezige ondernemers dan eerst een toelichting door professor Johan Lambrecht over familiaal erfgoed als fundament voor de strategie van een familiebedrijf. Vervolgens is het woord weer aan de aanwezige familiebedrijven. Want zij bepalen mee wie van de drie eerder uitgelichte bedrijven naar huis mag met de titel en bijhorende award van ‘Eeuweling van het jaar’.

“Deze prijs gaat naar het familiebedrijf met een geschiedenis van meer dan 100 jaar, dat er het best in slaagt om te balanceren tussen innovatie en traditie, over de generaties heen. In samenwerking met ETWIE (het Expertisecentrum voor Technische-Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed), heeft Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen de drie kanshebbers bepaald op basis van drie evenwaardige pijlers: hun respect voor en gebruik van het bedrijfserfgoed, hun gecombineerde score voor strategie, talent, innovatie en internationalisering op basis van meetbare indicatoren in vergelijking met sectorgenoten en ten slotte ook hun inspiratiegehalte”, legt Stefan Van Ouytsel uit. “De eerste twee criteria zijn al beoordeeld door Voka en het ETWIE. Voor de beoordeling van hun voorbeeldfunctie voor jongere bedrijven doen we een beroep op de andere aanwezige familiebedrijven op de Family Business Happening.”

Daarnaast reikt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen met de award ‘Familiobedrijf van het jaar’ nog een tweede prijs uit. Die is weggelegd voor een familiebedrijf dat het afgelopen jaar opmerkelijke stappen voorwaarts naar een duurzame overdracht op de volgende generatie heeft gezet. Voor deze award komen de zes bedrijven die het voorbije jaar hebben deelgenomen aan Voka's Familio-traject in de provincie Antwerpen in aanmerking. Het gaat om ECS uit Mechelen, Delta Technics uit Heist-o/d-Berg, Tanktransport Peeters uit Arendonk, Twinplast en De Arend uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Boons en co uit Nijlen/Grobbendonk.

 

Wil je nog inschrijven voor de gratis toegankelijke Family Business Happening? Registreer je hier!

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

Advertentie Vermant - mei