Skip to main content
  • Nieuws
  • Familie Kestens en Kumpen brengen leven in brouwerij

Familie Kestens en Kumpen brengen leven in brouwerij

  • 23/02/2018

De families Kestens en Kumpen trakteerden gisteren meer dan 150 starters in Brouwerij Wilderen op openhartige gesprekken over hun ondernemerservaringen. Ze deden dat op Vliegende Starters, een evenement van Voka – KvK Limburg voor beginnende ondernemers.

samen

Patrick Kestens (Corda INCubator) en Paul Kumpen (Kumpen) brachten op Vliegende starters hun zonen mee voor een publiekelijk vader-zoon gesprek. Davy Kestens (Sparkcentral) en Anthony Kumpen (Heinz Performance) zijn net als hun ouders gepokt en gemazeld in het ondernemerschap. De combinatie van ‘jonge’ en ‘oude’ getuigenissen gaf een uniek inzicht in twee verschillende ondernemersgeneraties.

Bovendien was er ook een live verbinding met het Vliegende Starters-event in Gent voor een Silicon Valley-gesprek tussen Davy Kestens en Joris Van Der Gucht (Silverfin).

Anthony vs. Paul

Paul (69) en Anthony Kumpen (39) deelden als eerste hun ervaringen met het publiek. “Ik ben volgens mij trotser op mijn vader dan hij op mij. Ik heb nooit zo gestructureerd aan ondernemen gedaan als hij. Bovendien vertegenwoordigt hij als voorzitter van Voka alle Vlaamse ondernemers. Dat is toch het allerhoogste dat je kan bereiken?”

Paul Kumpen relativeert en meent dat hij de meest trotse is: “Anthony leidt een dubbelleven. Hij kreeg als eerste Belg ooit een NASCAR-licentie om in de Verenigde Staten te racen en is bovendien succesvol in het bedrijfsleven. Da’s een unieke prestatie, he!”

Kumpen
Anthony en Paul antwoorden op enkele vader-zoon-vragen.

Davy vs. Patrick

Daarna deelden Davy en Patrick Kestens hun ondernemersverhalen. “Ik droomde er steeds van om een eigen onderneming te hebben”, vertelt Patrick (56) die zijn droom werkelijkheid zag worden toen hij mede-eigenaar werd van kunststoffenspecialist Duolim. “Maar ondernemen is een optelsom van leren uit je fouten. Op de Corda INCubator zeg ik dat ook tegen onze starters: ‘Je mag fouten maken, maar niet de fouten die ikzelf heb gemaakt. Daar behoed ik jullie voor.”

Zoon Davy (29) vertelde dan weer over zijn bewogen schoolcarrière waar hij niet meteen zijn draai vond. “Ik bouwde liever websites en was bezig met verschillende projectjes. Al moet ik toegeven dat ik nooit harder gewerkt hebt dan de afgelopen jaren voor Sparkcentral. Nooit eerder had ik zo’n voldoening.”

Kestens
Op school kon Davy zijn draai niet vinden,
maar des te meer in Silicon Valley.

Starterbegeleiding

Vliegende Starters probeerde met de getuigenissen beginnende ondernemers te motiveren en inspireren. “Als starter sta je er nooit alleen voor. Voka – KvK Limburg geeft beginnende ondernemers via haar begeleidingstrajecten namelijk toegang tot een netwerk van starters, experts en ervaren ondernemers”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

"Voka – KvK Limburg geeft beginnende ondernemers via haar begeleidingstrajecten toegang tot een netwerk van starters, experts en ervaren ondernemers"

“Naast de Bryo StandUp StartUp, ScaleUp-trajecten start er met CreativeXchange binnenkort ook een traject dat zich richt tot de creatieve beroepen. Zij hebben andere vragen en noden. Begeleiding op maat is dan ook een must!”

IdeaalDuaal

Voorafgaand aan Vliegende Starters werden er vernieuwende ideeën voorgesteld om het duaal leren via een app optimaal in te richten. Die pitches kaderen in de Vlaamse wedstrijd IdeaalDuaal, een initiatief van de Vlaamse overheid.

Het publiek koos uit alle voorgestelde ideeën een favoriet: de case van  PXL-studenten Feline Waeckens, Lauren Wijnants, Siham Bakkouy. Zij stoten door naar de volgende ronde met een app-idee om de zelfsturing van BSO-leerlingen in kaart te brengen en te ontwikkelen.

Voka-voorzitter Paul Kumpen overhandigde de wildcard. “De arbeidsmarkt is toe aan een herstructurering en duaal leren past daar perfect in. Je kan mensen omvormen die meteen inzetbaar zijn, maar het is aan ons om ondernemingen ook bewust te maken van de begeleiding en opleiding die nodig is”, vertelt hij.

Ideaal Duaal
Voka-voorzitter Paul Kumpen overhandigde de wildcard.

Vliegende Starters in beeld