Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Extra subsidies voor bedrijven in 19 Limburgse gemeenten

Extra subsidies voor bedrijven in 19 Limburgse gemeenten

  • 24/11/2021

Op voorstel van Economieminister Hilde Crevits (CD&V) heeft de Vlaamse regering de ‘Regionale Steunkaart 2022-2027’ definitief goedgekeurd. Daardoor kunnen grote bedrijven in 19 Limburgse gemeenten de volgende zes jaar extra Vlaamse investeringssteun krijgen.

Terwijl kmo’s in heel Vlaanderen investeringssteun en opleidingssteun bij het Vlaams Gewest aanvragen, kunnen grote ondernemingen enkel opleidingssteun bekomen. Investeringssteun voor nieuwe economische activiteiten kunnen ze enkel krijgen als ze in de ‘regionale steunzone’ liggen.

Subsidies

Elke EU-lidstaat moet zijn steunkaart om de zes jaar afbakenen en voor goedkeuring aan de Europese Commissie voorleggen. In de afgebakende gebieden moet het bruto binnenlands product (bbp) onder het Europees gemiddelde liggen en moet er een sociaaleconomische achterstand zijn.

De steunkaart 2014-2020 werd noodgedwongen met een jaar verlengd. Daarin waren 115 Waalse, 4 Brusselse en 38 Vlaamse gemeenten ingekleurd. Naast zes West-Vlaamse, vijf Oost-Vlaamse en drie Antwerpse gemeenten werd Limburg met 24 gemeenten de grote ‘winnaar’. Dit had veel te maken met de sluiting van Ford Genk.

19 Limburgse gemeenten

Voor de periode 2022-2027 wordt de nieuwe steunkaart voor België een pak kleiner. Waar ze de vorige periode nog 29,95 procent van de bevolking mocht omvatten, is dit voor de komende steunperiode gereduceerd tot 25,83 procent. Daarvan moet sowieso 2,5 procent naar de provincie Luxemburg gaan.

Na overleg met de andere gewesten mag Vlaanderen 6 procent van die 25,83 procent invullen. De Vlaamse regering heeft dit nu geconcretiseerd met de inkleuring van 25 gemeenten:

- West-Vlaanderen (3): Oostende, Middelkerke en Diksmuide

- Oost-Vlaanderen (3): Ronse, Geraardsbergen en Ninove

- Limburg (19): Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hechtel-Eksel, Heers, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maasmechelen, Oudsbergen, Pelt, Tessenderlo, Zutendaal en Tongeren.

In vergelijking met de vorige steunperiode vallen acht Limburgse gemeenten af (As, Borgloon, Bree, Heusden-Zolder, Herstappe, Kinrooi, Maaseik en Sint-Truiden). Drie gemeenten worden de komende zes jaar wel ingekleurd: Heers, Hoeselt en Pelt.

Grote tevredenheid

“Met de Vlaamse regering hebben we de principes vastgelegd voor de nieuwe lijst van gemeenten die in aanmerking komen voor extra overheidssteun. Hiermee trekken we de situatie van de vorige steunkaart zo goed als mogelijk door voor Limburg, om daar de verdere transitie van het economisch weefsel te blijven ondersteunen”, zegt bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). “Op die manier maken we 452 hectare vrije bedrijventerreinen in de provincie extra aantrekkelijk voor nieuwe investeerders. Deze maatregel sluit ook aan op de ontwrichte zone die nog van toepassing is in Limburg en zal de uitvoering van SALK-turbo ondersteunen.”

De minister wijst erop dat bedrijven, die voor Strategische Transformatiesteun in aanmerking willen komen, aan nieuwe strikte voorwaarden moeten voldoen. “De verdere transitie van de Limburgse economie zal zo nog meer op duurzaamheid en klimaat worden gericht.”

Ook werkgeversorganisatie Voka-Limburg juicht het akkoord van de Vlaamse regering toe. “19 Limburgse gemeenten worden opnieuw ingekleurd. Dat is driekwart van alle geselecteerde Vlaamse gemeenten. Bovendien zijn alle Limburgse steden en gemeenten met een groot industrieel karakter in de nieuwe kaart ingekleurd”, reageert Kris Claes van Voka.

Na de federale regering moet uiteindelijk de Europese Commissie de Vlaamse steunkaart goedkeuren.

Bron: Het Belang van Limburg