Skip to main content

Er was eens een vissersdorp…

  • 02/04/2019

“Vijftien jaar geleden was Shenzhen een vissersdorp, vandaag is het een van de meest internationale steden van China met 22 miljoen inwoners”, begon de consul-generaal een contactavond met een aantal Belgische ondernemers in China. 

Rudi De KerpelZijn openingszin zegt alles over de snelheid en slagkracht van dit land met 1,4 miljard inwoners. De rode draad van alle bedrijfsbezoeken tijdens Voka’s inspiratiemissie naar China is de tomeloze ambitie van de Chinezen om een impact te hebben op de wereld. Decennialang waren ze de fabriek van de wereld als leverancier van goedkope goederen, vandaag willen ze hun dominantie consolideren in andere domeinen. 

Als we één zaak geleerd hebben tijdens onze trip naar Shenzhen en Hongkong, is dat het eigenlijk nog allemaal moet beginnen. Enkele cijfers die doen duizelen: 291 steden tellen meer dan één miljoen inwoners. Het zijn minilabs voor ambitieuze start-ups. Zeg nu zelf: niet iedereen heeft een ‘dorp’ met 1 miljoen potentiële klanten. Alleen in Shanghai al heeft Starbucks meer dan 600 koffieshops. 

Het succes van China in drie woorden: ambitie, werklust en trots! Een bezoek aan ByteDance met de zeer populaire jongerenapps TopBuzz, News Republic en BuzzVideo en de entertainmentsite TikTok leerde ons hoe snel en vlot het kan gaan. In 2014 startte deze start-up met 100 medewerkers, vijf jaar later zijn er dat 45.000 met een marktwaarde van 75 miljard dollar. De ambitie is duidelijk: Facebook, YouTube en Snapchat overrulen.

Opvallend: er liepen bijna uitsluitend twintigers rond. En in een van de zalen stonden…veldbedden. Veldbedden? Een gesprek met een 24-jarige Rus met vier jaar werkervaring in de States (Expedia Group en Snapchat) verklaarde een en ander: iedereen begint om 9 uur en stopt rond 22.30 uur. We hebben één uur lunchpauze en twee uur rustpauze voor een powernap. Toen we als verwende westerlingen opmerkten dat het toch wel om een vijfdagenwerkweek ging, corrigeerde hij: “Nee, we werken in een 5-6 systeem: de ene week werken we vijf dagen, de andere zes dagen.”
Ook jonge, hoogopgeleide Chinezen keren naar hun land terug. Omdat ze deel willen zijn van het succes van hun land. Want hoe sterk de onderlinge competitie hier ook is, eenmaal buiten de grenzen sluiten de rangen zich en streven ze allemaal hetzelfde doel na. 

Het is duidelijk dat made in China steeds meer designed in China aan het worden is. De ongelijke strijd tussen Chinese bedrijven en de rest van de wereld zal steeds sneller zichtbaar zal worden. Misschien blijkt president Trump, ondanks zijn reputatie, misschien wel de grote verdediger van westerse economie (en vooral die van zijn eigen land), want de bedreiging kan wel degelijk heel concrete vormen beginnen aannemen. 

In Nederland waarschuwden recent belangrijke bedrijven voor de toenemende vaststelling van spionage op diverse terreinen. Maar er is meer concurrentievervalsing: Chinese bedrijven krijgen miljarden toegestopt om wereldmarkten te veroveren.  Pure staatssteun is er, in tegenstelling tot in Europa, niet verboden en vaak de hefboom om markten te kopen.  

De strijd zal gevoerd worden op alle terreinen: intellectueel, financieel en geografisch! Europa is op dat vlak op geen velden te bespeuren. De ‘Europese mandarijnen', de topambtenaren van de Europese Commissie, hebben het blijkbaar te druk met het optrekken van muren rond Groot-Brittannië terwijl de bedreiging wel heel concreet van de andere kant komt… 

Rudi De Kerpel

 

(Vrije Tribune - onder de redactionele verantwoordelijkheid van de auteur)

291 steden tellen meer dan één miljoen inwoners. Het zijn minilabs voor ambitieuze start-ups.