Skip to main content
  • Nieuws
  • “Enkel winnaars bij richtlijnen voor bepaling ziektetermijn”

“Enkel winnaars bij richtlijnen voor bepaling ziektetermijn”

  • 28/10/2018

Begin dit jaar trok Voka – Kamer van Koophandel Limburg aan de alarmbel rond het ziekteverzuim op de werkvloer. “We krijgen opvallend veel meldingen van “overdreven” ziektebriefjes”, klonk het toen. Om hier paal en perk aan te stellen, werd destijds een formele brief geschreven naar minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block. “Dat de minister nu werkt aan richtlijnen voor het aantal ziektedagen per aandoening is een overwinning voor iedereen”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

doc

Zowel op privé als op professioneel vlak staat of valt alles met een goede fysieke en mentale gezondheid. Wie ziek is, moet de nodige tijd krijgen om er terug bovenop te komen. Genoeg tijd, maar niet overdreven veel tijd. Het is immers in ieders belang dat eens genezen, de betrokkenen zo snel mogelijk terug aan de slag gaan.

Arbitraire aspect

“Met het voorgestelde systeem wordt aan deze gedachtegang tegemoet gekomen door het arbitraire aspect bij het uitschrijven van ziektebriefjes in te perken”, zegt Leten. “Wanneer een patiënt nood heeft aan een langere rustperiode, zal dit uiteraard mogelijk blijven. Het is een richtlijn en dus geen verplichting. Maar de standaardtermijn bij een regulier genezingsproces wordt hiermee wel eindelijk bepaald.”

"Wanneer een patiënt nood heeft aan een langere rustperiode, zal dit uiteraard mogelijk blijven. Het is een richtlijn en dus geen verplichting."

De schijnbaar onschuldige ‘gunst’ van het uitschrijven van een langere ziekteperiode van de arts naar de medewerker, is er eentje met verstrekkende gevolgen voor de werkgevers. Ze moeten dubbel betalen, deadlines komen in gevaar én andere collega’s verdrinken in het werk. “Daarnaast hypothekeert dit de geloofwaardigheid van het leeuwendeel van de artsen en medewerkers. Het is daarom dat we als Voka – KvK Limburg zijn blijven pleiten om de ziektetermijn objectiveerbaar te maken”, aldus Johann Leten.  

“En laat me duidelijk zijn: we willen ons hiermee niet boven de deskundigheid van onze huisartsen plaatsen. We vragen net aandacht voor ieder individueel dossier om zo ook bijvoorbeeld de mogelijkheid tot aangepast werk in overweging te nemen.”

"We willen ons hiermee niet boven de deskundigheid van onze huisartsen plaatsen. We vragen net aandacht voor ieder individueel dossier om zo ook bijvoorbeeld de mogelijkheid tot aangepast werk in overweging te nemen."

Dat ook de artsenwereld positief reageert, verbaast Leten niet: “We hebben destijds ook de Limburgse huisartsenkringen aangeschreven om de problematiek aan te kaarten en daar kregen we opvallend veel steun. Ook zij willen snel een oplossing omdat ze beseffen dat de enkele malafide artsen de naam van een hele groep onterecht besmeuren.” 

Het bepalen van arbeidsongeschiktheid komt vandaag de dag overigens niet aan bod in de opleiding geneeskunde. “Door standaardtermijnen te bepalen zal er voor de grootste groep bonafide artsen niets veranderen, zullen beginnende artsen geholpen worden én worden degenen met een iets te vlotte pen buitenspel gezet. Een win-situatie voor ondernemingen, medewerkers én artsen dus”, besluit Leten.
 

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging