Skip to main content
  • Nieuws
  • ‘Eindelijk kan collectief vervoer van bedrijven uit de file!’

‘Eindelijk kan collectief vervoer van bedrijven uit de file!’

  • 17/09/2018

pendelbus

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland reageert positief op de beslissing van minister Weyts dat privébussen voor collectief vervoer eindelijk gebruik mogen maken van de busbanen van De Lijn op gewestwegen. ‘Dit is een vraag waar vele bedrijven die collectief vervoer organiseren al jaren mee worstelen. Vanuit Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland ijveren we al die tijd voor een betere doorgang en vrije busbanen voor collectief bedrijfsvervoer’, aldus Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. 

‘Al meer dan 40 jaar halen bedrijven in industriegebieden auto’s van de weg door het inrichten van busvervoer voor medewerkers. Het openbaar vervoer is immers nauwelijks aanwezig in de Antwerpse en Wase industrieterreinen en havengebieden. De voorbije jaren kwam dit systeem onder druk te staan omdat deze bussen voor medewerkers mee vast staan in de files. Op die manier dreigde een uitholling van de meerwaarde van het collectief vervoer. Met de beslissing van de minister kan het collectief vervoer terug een volwaardige plaats krijgen in de lijst met  alternatieven om de bedrijventerreinen te bereiken’, klinkt het. Een enquête die de Kamer uitvoerde bij bedrijven gelegen aan de Scheldelaan in de zomer van 2017 leert dat 1 op 3 werknemers overweegt de overstap naar collectief vervoer te maken indien dit kan met een acceptabele reistijd.

Bedrijven in onze regio stoppen jaarlijks ettelijke miljoenen euro’s in het organiseren van collectief bedrijfsvervoer. Samen met alle bedrijven die in de Antwerpse haven en de Waaslandhaven vandaag collectief vervoer organiseren, steunt Voka – Kamer van Koophandel actief een hervormingsbeweging om de diverse systemen te integreren en een breder dekkend netwerk te verkrijgen. ‘Zo kan dit alternatief nog veel meer kansen krijgen en kunnen meer werknemers gebruik maken van dit vervoer. Wij hopen dan ook dat deze beslissing snel omgezet wordt in de praktijk en kijken uit naar de modaliteiten van de beslissing’, besluit Luc Luwel. 
 

Contactpersoon

Katrijn De Lie

hr-manager

Welt white paper
Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende