Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Eerstejaars speeddaten met industrie over toekomstige jobkansen

Eerstejaars speeddaten met industrie over toekomstige jobkansen

  • 20/05/2021

Wordt het procesoperator, elektrotechnisch installateur of onderhoudselektricien? Studenten elektromechanica hebben de verschillende jobs en carrièremogelijkheden haast voor het uitkiezen. Alleen is net dat aspect van de industrie nog veel te weinig bekend. Op initiatief van Voka – Kamer van Koophandel  Antwerpen-Waasland krijgen alle eerstejaars bachelorstudenten Elektromechanica van de Antwerpse AP Hogeschool vandaag de kans om een aantal boeiende knelpuntjobs in de industrie beter te leren kennen, via online speeddates met veertien grote industriële bedrijven.

‘Bedoeling is dat de eerstejaars elektromechanica via die gesprekken kennis maken met de verschillende jobmogelijkheden binnen de industrie en ook leren inschatten welke van de vijf afstudeerrichtingen het best bij hen past’, legt Luc Luwel, CEO van Voka Antwerpen-Waasland uit. ‘We hebben de  bedrijven daarom gevraagd om een medewerker af te vaardigen die zelf  een diploma elektromechanica heeft. Heel wat onder hen zijn zelf oud-student van de AP-hogeschool.’ 

Bedoeling is dat de eerstejaars elektromechanica via die gesprekken kennis maken met de verschillende jobmogelijkheden binnen de industrie en ook leren inschatten welke van de vijf afstudeerrichtingen het best bij hen past.

Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka Antwerpen-Waasland

Onder de veertien deelnemende bedrijven heel wat bekende namen als BASF, ExxonMobil en Engie. ‘Op jaarbasis zoeken we 30 tot 40 technici zowel schoolverlaters als mensen met ervaring. we verwachten dat dit de komende jaren enkel gaat stijgen door de investeringen en pensioneringen. Dit is dus zeker een profiel met toekomst die we graag al vroeg leren kennen.’, zegt Katrien Dingemans van BASF.

Zelfde geluid bij ENGIE. Engie heeft momenteel 150 technische vacatures enkel in Antwerpen, in Vlaanderen zoeken ze 420 technici waaronder electriciens, koeltechniekers, tekenaars, werfleiders…Woordvoerster Hellen Smeets: ‘Al enkele jaren merken we een krapte op de arbeidsmarkt. Engie gaat daarom partnerschappen aan met organisaties zoals Voka Antwerpen-Waasland en onderwijsinstellingen om samen studenten warm te maken voor een technische carrière.  Met deze speeddates willen we jongeren al triggeren op de schoolbanken.

Maar ook grote technische servicebedrijven zoals Actemium en Bilfinger die bij de eerstejaars misschien iets minder vertrouwd klinken. Maar ook daar is de nood aan technische profielen de komende jaren bijzonder groot.  ‘Dit is een unieke kans om de kloof tussen school en werkomgeving te overbruggen’, zegt Jens De Wael, HR-manager bij Bilfinger dat momenteel in de regio Antwerpen 80 technische vacatures heeft openstaan. ‘Tijdens de speeddates komen ze in contact met medewerkers die hun taal spreken, en dezelfde interesses en diploma hebben. We krijgen hier bovendien de kans om jonge mensen te laten zien dat we een mooi en groeiend bedrijf zijn dat steeds naar nieuwe collega’s op zoek is.’

We staan ervan te kijken dat Voka Antwerpen-Waasland erin geslaagd is om in korte tijd zoveel topbedrijven te mobiliseren. Onze studenten krijgen hier een unieke kans om zich te informeren uit de eerste hand.

Amedee Beylemans, opleidingshoofd Elektromechanica bij AP

Ook Amedee Beylemans, opleidingshoofd Elektromechanica bij AP is erg opgezet met het initiatief. ‘We staan ervan te kijken dat Voka Antwerpen-Waasland erin geslaagd is om in korte tijd zoveel topbedrijven te mobiliseren. Onze studenten krijgen hier een unieke kans om zich te informeren uit de eerste hand. Vaak beseffen ze onvoldoende dat er zeer uitdagende en gevarieerde jobs te vinden zijn met dit diploma. Ook voor meisjes. Nu maken die slechts één procent uit van onze studentenpopulatie binnen elektromechanica. Ik hoop dat we met dit soort initiatieven het foute en negatieve beeld kunnen bijstellen dat technische of industriële jobs per definitie vuil of fysiek belastend zouden zijn. Want dat behoort al lang tot het verleden.’

Een ander probleem waar technische opleidingen mee kampen is de concurrentie van zogenaamde ‘instagramberoepen’. Tv-programma’s zoals Huizenjagers of Blind Gekocht en influencers op sociale media doen veel jongeren dromen van een job als vastgoedmakelaar of gezondheidscoach. Die evolutie zien ze bij AP al tijdens de infomomenten. ‘Voor de opleidingen Vastgoed en Dieetkunde komen er telkens  tussen de zeventig en de honderd geïnteresseerden opdagen per opleiding. Voor Elektromechanica dat blijkbaar een lager entertainmentgehalte heeft, waren er amper vijftien gegadigden. Terwijl de vraag van de arbeidsmarkt en de carrièrekansen daar veel groter zijn’, zegt Amedee Beylemans.

Luc Luwel onderstreept dit aan de hand van de vacaturecijfers die de Kamer Antwerpen-Waasland op dagbasis bijhoudt. ‘Sinds maart zijn de orderboekjes van de industrie duidelijk aan het volstromen, want er wordt weer massaal aangeworven. Afgelopen maand april waren er opnieuw 5278 technische vacatures in onze regio. Dat is ongeveer een derde van het totaal. Het zal er de komende jaren dus op aankomen om echt van jongs af aan te werken aan de populariteit van STEM-richtingen.’  

Top 5 meest gezochte profielen in de industrie
1.    Technicus industriële installaties
2.    Onderhoudsmechanicien
3.    Onderhoudselektricien
4.     Productieoperator
5.    Industrieel elektrotechnisch installateur

Meer weten over onze industriewerking?

Ontdek wat onze industriewerking allemaal te bieden heeft

Industriewerking