Skip to main content
  • Nieuws
  • Eerste talentenmarkt voor erkende vluchtelingen

Eerste talentenmarkt voor erkende vluchtelingen

  • 27/10/2017

Meer dan 20 bedrijven, 30 arbeidsbemiddelaars en 50 anderstaligen nemen vandaag in Berchem deel aan Welt for Talent; de eerste talentenmarkt voor erkende vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers. Samen met VDAB en Stad Antwerpen hoopt initiatiefnemer Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland op die manier de drempel naar werk te verlagen voor de 6.482 erkende vluchtelingen in Antwerpen.

De talentenmarkt maakt deel uit van het Welt-project waarbij Voka in heel Vlaanderen bedrijven en arbeidsbemiddelaars samenbrengt om werkervaringen en leertrajecten aan te bieden voor werkzoekenden. ‘Aangezien het aantal anderstaligen en vluchtelingen in Antwerpen beduidend hoger ligt dan in de rest van Vlaanderen; leek het ons een goed idee om het Antwerpse event specifiek op die doelgroep toe te spitsen. VDAB Antwerpen en de stad waren meteen gewonnen voor het idee’, legt Pieter Leuridan, verantwoordelijke arbeidsmarkt bij de Kamer Antwerpen-Waasland uit. 

Zowel voor de deelnemende bedrijven als voor de anderstaligen is het een unieke gelegenheid om op een ongedwongen manier kennis te maken, en inzicht te krijgen in elkaars verwachtingen en competenties. ‘Het is de bedoeling dat bedrijven hier een aantal kandidaten ontmoeten, die ze een werkstage of een IBO-opleiding kunnen aanbieden. Taal vormt vaak een drempel. Maar zowel de aanwezige bedrijven als de arbeidsbemiddelaars hebben het voorbije jaar deelgenomen aan het Welt-traject, wat aangeeft dat ze voor deze problematiek openstaan’, zegt Leuridan.

Dit soort initiatieven onderstreept het maatschappelijk engagement van de Antwerps-Wase Kamer van Koophandel. Maar voor Pieter Leuridan is dat niet de voornaamste reden. ‘Gezien de extreem krappe arbeidsmarkt in Antwerpen, zijn we ervan overtuigd dat hier voor onze bedrijven kansen liggen om knelpuntjobs in te vullen. Het afgelopen jaar heeft de ervaring met Welt ons geleerd dat er heel wat onontgonnen competenties zijn in die groep van nieuwkomers en vluchtelingen.’

Welt is een arbeidsmarktproject van Voka met steun van de Vlaamse overheid. In 2017 heeft de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland vijftig bedrijven in een Welt-traject begeleid.

 

Contactpersoon

Nyota Mweze

Welt-coördinator

Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gosselin